Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Στα αζήτητα 4 εκατ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες;


Κομισιόν: Απαράδεκτη η κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
Χρυσόγελος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ολιγωρία

Αν το ζητήσει η Ελλάδα, θα μπορούσε να της δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία απαντάει η Κομισιόν, δια της αρμόδιας Επιτρόπου κας Malmström, στον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο. Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή «γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» και ότι, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και με την παροχή εμπειρογνωσίας επί τόπου.

United Nations High Commissioner for Refugees ...
(Photo credit: Wikipedia)
Στην απάντησή της η Επιτροπής αναφέρει ότι με μία αίτηση μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα αυτοί οι πόροι, στο πλαίσιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες του 2012, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χιλιάδες των προσφύγων από τη Συρία και να μετριαστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη. Πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τα κρατητήρια της αστυνομίας στη Μυτιλήνη καθώς και ένα χώρο του Λιμεναρχείου όπου κρατούνται μετανάστες. Μεταξύ όσων εισέρχονται σήμερα στη χώρα περιλαμβανονται και πολλά άτομα από τη Συρία, που δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολογων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος σημείωνε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, με πάνω από 20.000 θύματα (ΣΣ σήμερα τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 40.000), έχει προκαλέσει βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις περισσοτέρων των 1.200.000 ανθρώπων, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, ή οι αναμενόμενοι να καταγραφούν ανέρχονται σε 278.392.

«Η Επιτροπή δεν αφήνει περιθώρια για άλλη ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές και επιτάσσει άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης  που επικρατεί», σημειώνει ο Ν. Χρυσόγελος. «Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στη Μυτιλήνη και είδα το πρόβλημα από κοντά. Οικογένειες Σύριων κοιμούνται στα πάρκα καθώς δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας τους και τα κρατητήρια ασφυκτιούν, ενώ από το λιμεναρχείο δεν προβλέπεται η σίτιση των κρατούντων και αυτό το αναλαμβάνουν εθελοντές. Εθελοντές κάνουν ότι μπορούν καθώς και το προσωπικό της αστυνομίας και του Λιμεναρχείου. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο από ό,τι φαίνεται στοχεύει να μεταφέρει το "πρόβλημα" από την Αθήνα στα νησιά, καθυστερώντας τη γραφειοκρατική "τακτοποίηση" των μεταναστών. Αλλά οι ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σκόνη για να την κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Είναι επομένως σημαντικό να απαντήσει και η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς προτίθενται να συμβάλλουν, ώστε οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι οποίες ορίζουν ότι η επιδίωξη ασύλου δεν συνιστά εγκληματική πράξη και ότι η απεριόριστη και υποχρεωτική κράτηση απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, θα εφαρμόζονται με συνέπεια και απαρέγκλιτα στην Ελλάδα χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως παραδοσιακά συμβαίνει στη χώρα μας. Επιπλέον, φαίνεται να μην αρκεί η χρηματοδοτική βοήθεια και η παροχή εμπειρογνωσίας προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί κάθε Ευρώ που υπάρχει από τις ευρωπαϊκές πηγές για βελτίωση της κατάστασης, και όπως είναι γνωστό έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει μικρό μέρος από τους διαθέσιμους πόρους. Στην περίπτωση των Σύριων προσφύγων η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει άμεσα 4 εκατομμύρια Ευρώ. Χρειάζεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συστήματός της παροχής ασύλου άλλα και να λαμβάνονται άμεσα, πιεστικά και αποτελεσματικά μέτρα από την Ελλάδα, ενώ απαιτείται και η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...