Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μ. Γιαννακάκη - ΔΗΜΑΡ: «Κακές συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών»

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στη Β' Πειραιά Μ. Γιαννακάκη σχετικά με τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος επισκέφτηκε προσφάτως 11 Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΚΚΜ) στην χώρα μας, οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτά χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες, ενώ γίνεται αναφορά «για απάνθρωπη στέρηση ελευθερίας σε ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα».

Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με την συστηματική κράτηση όλων των παρανόμως νεοεισελθόντων στον Ελληνικό χώρο μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και των οικογενειών, ενώ δεν είναι ορατή κάποια συνεκτική πολιτική στρατηγική αναφορικά με τους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι δεν είναι εύκολα απελάσιμοι.

Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά ή τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και τα οποία αφήνονται ελεύθερα, ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ορίσει κηδεμόνες. Η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να ζουν εγκαταλειμμένα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία θεσμική στήριξη.

Αρνητικός είναι επίσης και ο σχολιασμός για την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς», αφού οδηγεί σε συλλήψεις μεταναστών χωρίς καμία διάκριση, ανεξάρτητα αν κάποιοι από αυτούς έχουν εργαστεί στην Ελλάδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών, ο Ειδικός Εισηγητής επισημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν καμία πληροφόρηση ως προς τους λόγους για τους οποίους κρατούνται και για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε κράτηση, ενώ όσοι έχουν προβεί σε αίτηση χορήγησης ασύλου, δεν έχουν καμία πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της αιτήσεώς τους. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αιτήσεως για άσυλο είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Επιπροσθέτως, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων είναι επίσης περιορισμένες, ενώ οι κρατούμενοι στα διάφορα ΚΚΜ, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως τροφή, ζεστό νερό, θέρμανση και προϊόντων σωματικής υγιεινής.

Τέλος, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε την χώρα μας για άλλες δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης αλλοδαπών κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την θέσπιση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα ΚΚΜ;
  3. Προτίθεται να θεσπίσει ένα πλαίσιο στενότερης συνεργασίας με τους αρμόδιους ΜΚΟ;
  4. Προτίθεται να προβεί στην θέσπιση προσωρινής άδειας διαμονής σε μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν, ούτως ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να εργαστούν και να διαβιούν αξιοπρεπώς, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;
  5. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους καθώς και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Γιαννακάκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...