Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των απάτριδων το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη χορήγηση ιθαγένειας  στα παιδιά των ανθρώπων χωρίς πατρίδα και βρίσκονται στην Ευρώπη, τονίζει σε δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ευρώπη δεν έχουν υπηκοότητα σε κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στερούμενα το δικαίωμα «να έχουν δικαιώματα» και την δυνατότητα να αποτελούν μέλη μιας εθνικής κοινότητας, υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά χωρίς ιθαγένεια στην Ευρώπη, τονίζει ο κ. Μουϊζνιεκς, υπενθυμίζοντας ότι «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, προβλέπει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια εθνικότητα».

«Τα παιδιά χωρίς ιθαγένεια είναι ευάλωτα σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στους κινδύνους που ελλοχεύουν για σεξουαλική τους εκμετάλλευση και παράνομη υιοθεσίας» υποστηρίζει.

Επικαλούμενος στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Επίτροπος αναφέρει ότι στα κράτη που προέκυψαν από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας υπάρχουν 22.000 άνθρωποι που δεν έχουν ιθαγένεια, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρομά, Ασκάλι και Αιγύπτιοι.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών χωρίς ιθαγένεια που ζουν στη Λεττονία, όπου 304.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από ένα απροσδιόριστο καθεστώς «μη πολιτών» και στην Εσθονία, όπου πάνω από 92.000 άτομα χαρακτηρίζονται «πρόσωπα απροσδιόριστης ιθαγένειας».

Στην Ρωσία, καταλήγει ο επίτροπος, υπάρχουν 178.000 άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως απάτριδες και στην Ουκρανία, ο αντίστοιχος αριθμός των απάτριδων υπερβαίνει τις 40.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...