Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δεύτερη ευρωκαταδίκη Ελλάδας για ρατσισμό λόγω σχολείου-γκέτο για Ρομά Ασπροπύργου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας στις 11 Δεκεμβρίου 2012 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Σαμπάνη και Λοιποί. 

Η απόφαση αφορούσε τη δεύτερη για το ίδιο θέμα προσφυγή με αριθμό 59608/09 που υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό 98 παιδιών και 42 γονέων Ρομά του (τότε) καταυλισμού στο Ψάρι Ασπροπύργου. Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση αφορά την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά από τον καταυλισμό αυτό στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμιά σημαντική αλλαγή μετά την πρώτη ανάλογη καταδίκη της Ελλάδας, στις 5 Ιουνίου 2008, στην Υπόθεση Σαμπάνης και Λοιποί κατά Ελλάδας (http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=1330929). Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, δεν έλαβε υπόψη της τις ειδικές ανάγκες των παιδιών Ρομά στο Ψάρι ως μέλη μιας μειονεκτούσας ομάδας και πως η λειτουργία μεταξύ 2008 και 2010 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου στο οποίο φοιτούσαν μόνο παιδιά Ρομά αποτελούσε διάκριση σε βάρος των προσφευγόντων. Κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 46 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της ΕΣΔΑ, το ΕΔΔΑ συνιστά στην Ελλάδα να μετεγγράψει σε άλλα δημόσια σχολεία όσα αιτούντα παιδιά είναι ακόμα σε σχολική ηλικία και να εγγράψει όσα αιτούντα παιδιά είναι πια ενήλικα σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΕΔΔΑ περιλαμβάνει στην απόφαση το ακόλουθο απόσπασμα σχετικής επιστολής του Δημάρχου Ασπροπύργου στο Υπουργείο Παιδείας στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η οποία επιβεβαιώνει το ρατσιστικό κίνητρο της δημιουργίας του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου ως σχολείου-γκέτο:

«Την ίδρυση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, δεν την επέβαλε καμιά διάθεση της Δημοτικής Αρχής ή των Πολιτών του Ασπρόπυργου, για ρατσιστικό διαχωρισμό των αθιγγανόπαιδων, από τους άλλους μαθητές των Σχολείων. Την καθιστά αδήριτη αναγκαιότητα, η επιλογή της νομαδικής ζωής, από τους ίδιους τους σκηνίτες αθίγγανους. Η διαβίωσή τους, εν μέσω των σκουπιδότοπων που οι ίδιοι δημιουργούν, η αδιαφορία τους, σε ό,τι έχει σχέση με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και κυρίως η εμμονή τους στις έκνομες δραστηριότητες, που εκδηλώνονται -πρωτίστως-, σε βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Ασπρόπυργου. (…) Και μετά από όλα αυτά, [τα παιιδά Ρομά] έχουν και την απαίτηση να μοιράζονται τα ίδια διδακτήρια με τους υπόλοιπους μαθητές του Ασπρόπυργου, μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών!»

Το ΕΠΣΕ σημειώνει πως το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου συνεχίζει να λειτουργεί ως σχολείο-γκέτο για τους Ρομά μέχρι σήμερα, παρ’ ότι οι η κοινότητα Ρομά, μετά την παράνομη έξωσή της τον Αύγουστο 2010 από τη Δήμο Ασπροπύργου, κατοικεί σήμερα σε άλλη συνοικία του Ασπροπύργου, στο Σοφό, η οποία υπάγεται στη σχολική περιφέρεια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου. Σε αυτό το σχολείο πρέπει να ενσωματωθούν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό που κάτω από αντίξοες συνθήκες έδωσε συνεχή δείγματα αφοσίωσης στο έργο του και προσπάθησε να βοηθήσει τους Ρομά πολύ πέρα από όσα έχουν υποχρέωση ως εκπαιδευτικοί.

Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η καταδίκη για δεύτερη φορά για το ρατσιστικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε σχολείο-γκέτο στον Ασπρόπυργο, ούτε 30 λεπτά μακριά από το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί καταδίκη όλων των Υπουργών Παιδείας από το 2008 μέχρι σήμερα (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος) και των αρμόδιων Υφυπουργών κατά την ίδια περίοδο που γνώριζαν καλά την κατάσταση και ανέχθηκαν την αντισυνταγματική λειτουργία του σχολείου-γκέτο. Αποτελεί επίσης καταδίκη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν ή ήσαν αξιωματική αντιπολίτευση κατά την ίδια περίοδο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ), γνώριζαν επίσης την κατάσταση και δεν φρόντισαν να ληφθούν οι σωστές κυβερνητικές αποφάσεις ή να ελεγχθούν όπως έπρεπε οι κυβερνήσεις που παρανομούσαν. Αποτελεί καταδίκη της δικαιοσύνης η οποία διερεύνησε σχετική έγκληση του ΕΠΣΕ για λογαριασμό των προσφευγόντων στο ΕΔΔΑ με τα ίδια ακριβώς στοιχεία και αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε διάκριση από πλευράς Δήμου Ασπροπύργου, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής και Υπουργείου Παιδείας, αλλά πιθανότατα ψευδορκία μου για την οποία τώρα διώκομαι! Αποτελεί επίσης καταδίκη του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος ενώ στην αρχή ανέδειξε την παρανομία των αρχών, όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2009 σταμάτησε κάθε ενέργεια και όταν κλήθηκε να καταθέσει στα πλαίσια της δικογραφίας κατέθεσε ψευδώς στις 12 Ιουλίου 2011 πως ‘υπάρχει συνεργασία για τη σταδιακή ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά της περιοχής σε διάφορα σχολεία’, δήλωση στην οποία βασίστηκε η εισαγγελική αρχή για να αρχειοθετήσει την έγκληση. Ως ΕΠΣΕ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την άρση κάθε διάκρισης σε βάρος των Ρομά της κοινότητας αυτής (και κάθε άλλης) και την τιμωρία από τη δικαιοσύνη και το Ειδικό Δικαστήριο όλων των παρανομησάντων, για την οποία υποβάλαμε ήδη αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...