Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ομιλίες, συζητήσεις και ντοκιμαντέρ κόντρα στον ρατσισμό από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Μια επίκαιρη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα « Ρατσισμός και Φόβος» διοργανώνεται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου (http://www.goethe.de), θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, ομάδες εργασιών καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ.

Πιο αναλυτικά:

Το απόγευμα της Παρασκευής 28/9, στις 5.30 μμ., θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τίτλο «Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός», με ομιλίες των Νικήτα Κανάκη, Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Ηλία Κατσούλη, πολιτικού επιστήμονα και Νικόλαου Τζαβάρα, ψυχιάτρου.
Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης

Στις 8 μμ. θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Knut Elstermann. Βιβλίο και ταινία αναφέρονται στην ιστορία της νεαρής Εβραίας Γκέρντα, που ύστερα από 40 χρόνια έσπασε τη σιωπή της, για τα όσα έζησε το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στον δημοσιογράφο Knut Elstermann.
Ο ίδιος θα προλογίσει την ταινία και θα συζητήσει μετά την προβολή με το κοινό.

Το Σάββατο 29/9 θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες. Η πρώτη ξεκινά στις 10 π.μ. και έχει τίτλο«Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας», με ομιλητές τους Βασιλική Γεωργιάδου, πολιτικό επιστήμονα, Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο, Σάββα Μιχαήλ, πολιτικό συγγραφέα και Δημήτρη Ψαρά, δημοσιογράφο-συγγραφέα.
Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι η ιστορικός - μεταφράστρια Έμη Βαϊκούση.

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι η συνεδρία «Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας», με ομιλίες των Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, ψυχιάτρου, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικού λογοτεχνίας, Γιώργου Μποτονάκη, ψυχιάτρου και Κατερίνας Σχινά, κριτικού λογοτεχνίας, υπό την προεδρία της ψυχιάτρου Χρυσής Γιαννουλάκη.

Έπειτα από κάθε συνεδρία θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι ομάδες εργασίας«Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο» στις 2.30 μ.μ., με τους ψυχιάτρους Αργυρώ Κυριαζή και Γρηγόρη Μανιαδάκη και στις 4.30 μ.μ.«Εμείς και η προκατάληψη», με τους ψυχιάτρους Ηλία Βλάχο και Ελισάβετ Παπανδρέου.

Η διημερίδα θα είναι στα Ελληνικά, η γλώσσα του ντοκιμαντέρ στα Γερμανικά/Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, η δε εισήγηση στην ταινία και η συζήτηση στα Γερμανικά/Ελληνικά με μετάφραση.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...