Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πάνω από 300 περιστατικά ρατσιστικής βίας την τελευταία διετία


Πάνω από 300 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχει καταγράψει από το φθινόπωρο του 2011 έως σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου... και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε αυτό συμμετέχουν 33 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.«Ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Εμείς καταγράφουμε μόνο περιπτώσεις τις οποίες γνωρίζουμε και επιβεβαιώνουμε μέσα από συνεντεύξεις των θυμάτων, που συνήθως είναι πρόσωπα που έχουν σχέση με τις οργανώσεις» λέει η κυρίαΕλένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του δικτύου. «Πολλοί περισσότερα είναι τα περιστατικά που δεν καταγράφονται».

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο ζητούν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου το ρατσιστικό έγκλημα να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό και η πολιτεία να στείλει ένα μήνυμα. Συγκεκριμένα, ζητούν:

1. Προστασία των θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων πράξεων ρατσιστικής βίας, μέσω μη έκδοσης ή αναστολής της απόφασης απέλασης (στην περίπτωση που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων), και χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή η καταγγελία και διερεύνηση των πράξεων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς των θυμάτων και χωρίς τον κίνδυνο σύλληψής τους, διευρύνοντας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη δίωξη κατά των υπαιτίων.

2. Διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και ανεξάρτητα από την επιβαρυντική περίσταση κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής.

«Ειδικά το ζήτημα της προστασίας του θύματος είναι κεφαλαιώδες. Ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά δυσκολεύεται να καταγγείλει την βία που υπέστη και έτσι το καθεστώς της ατιμωρησίας συνεχίζεται. Η συγκεκριμένη διάταξη υπήρχε και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε την περασμένη άνοιξη» λέει η κυρία Τάκου.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στις καταγραφές του δικτύου είναι η ύπαρξη κατά κάποιον τρόπο μιας τυπολογίας των ρατσιστικών επιθέσεων. «Τα περιστατικά που υπήρξαν επιθέσεις ενός ατόμου σε ένα μετανάστη είναι λιγότερο από δέκα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι επιθέσεις γίνονται από ομάδες τουλάχιστον 4 ατόμων προς έναν άνθρωπο. Συνήθως βραδινές ώρες, σε μη πολυσύχναστα σημεία, ενώ το θύμα επιλέγεται με βάση το χρώμα του» σχολιάζει η κυρία Τάκου. «Το σημαντικό είναι η ίδια η Πολιτεία να δώσει το μήνυμα πως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έγινε σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Αυτοί που σκότωσαν την προηγούμενη εβδομάδα επί χρόνια έκαναν προπόνηση σε κορμιά μεταναστών».


*Φωτό: Επίθεση με ΙΧ εναντίον αλλοδαπών έχει καταγράψει στην Κόρινθο ο φακός του ιταλού φωτογράφου Αλεσάντρο Πένσο



Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...