Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τους 35 μετανάστες απεργούς πείνας στα Γιάννενα

Όλο και πιο πολύ αυξάνεται το ενδιαφέρον της Γιαννιώτικης κοινωνίας για τους 35 Σενεγαλέζους και Πακιστανούς μετανάστες, που συμπλήρωσαν χθες μια εβδομάδα έξω από τη Νομαρχία, κάνοντας απεργία πείνας.

Δεκάδες πολίτες τους αφήνουν κουβέρτες, ξύλα, διάφορα ρούχα και μπουκάλια με νερό, ώστε να αντέξουν το τσουχτερό κρύο. Χθες το απόγευμα μάλιστα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης μαζί με άλλους Γιαννιώτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση.Το θέμα έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις, αφού εκτός της ανάδειξής του και από Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών, πολλοί Φορείς έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στον αγώνα των απεργών.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τον Κρίτωνα Τζαρτζούλη στους μετανάστες και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Στεκόμαστε απέναντι στις απειλές της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας για «εκκαθάριση» της Νομαρχίας από τους μετανάστες και τη μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή της.Υπενθυμίζεται, ότι οι μετανάστες δούλευαν σε θερμοκήπια του κ. Τζαρτζούλη στο Καλπάκι, όμως δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, που αγγίζουν τις 65.000 ευρώ.

Σε επικοινωνία που είχε ο επιχειρηματίας με έναν εκ των απεργών, πρότεινε να τους καταβάλλει μόλις 1500 ευρώ, κάτι που δεν δέχθηκαν οι μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταθέσει μήνυση.«Όλοι αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν ασχολήθηκαν με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών στο Καλπάκι, που «δεν ασχολήθηκαν» με το αφεντικό τους που τους εγκατέλειψε χωρίς να τους πληρώσει, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς χρήματα, ενδιαφέρονται ξαφνικά για την υγεία τους και την εικόνα της πόλης. Δίνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης» υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στο μεταξύ, ανακοινώσεις στήριξης στην προσπάθεια των μεταναστών εξέδωσαν χθες και άλλοι Φορείς των Ιωαννίνων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, με ψήφισμά του «υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων μεταναστών και θα προσπαθήσει να συμβάλει με όλα τα μέσα που διαθέτει στη άμεση επίλυση του προβλήματος. Καλεί όλους τους Φορείς να συμβάλλουν στην επίλυση που προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημα όλων μας». Παράλληλα, εκφράζει την ηθική και υλική συμπαράστασή του προς τους απεργούς.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου απαιτεί όλοι οι αρμόδιοι Φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών και καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…
Ας σημειωθεί, ότι προβλήματα με μετανάστες αντιμετωπίζουν και άλλες Ηπειρωτικές πόλεις. Στην Ηγουμενίτσα, λόγω του λιμανιού, περίπου 400 άτομα, κυρίως Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής τριγυρνούν στο λιμάνι, περιμένοντας να τρυπώσουν σε κάποια νταλίκα και από εκεί ακτοπλοϊκώς να μεταβούν στην Ιταλία.Στην Άρτα, εκατοντάδες άτομα, Πακιστανοί, Βούλγαροι κ.α. μένουν υπό άθλιες συνθήκες σε περιοχές κοντά στο ιστορικό γεφύρι, ζητώντας να δουλέψουν στα χωράφια της περιοχής.Πολλοί έχουν ευαισθητοποιηθεί σε όλες τις πόλεις, ενώ όπως σημειώνουν κάτοικοι, οι μετανάστες από την στιγμή που δεν έχουν φαγητό, αναγκάζονται να καταφύγουν στην παρανομία. Ηπειρώτες επίμονα ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα, για την καλύτερη διαβίωση των μεταναστών, όμως ακόμη τα προβλήματα παραμένουν…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...