Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Δεκαεννέα οι χώρες που δεν θα παραστούν στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Λιού Σιαομπό.
Να μην εκπροσωπηθούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, την Παρασκευή στο Όσλο, αποφάσισαν η Κίνα και άλλες 18 χώρες, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τη βράβευση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

Όπως έγινε γνωστό, από την τελετή θα λείπουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Κολομβίας, της Τυνησίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν, της Σερβίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν, της Βενεζουέλας, των Φιλιππίνων, της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Ουκρανίας, της Κούβας και του Μαρόκου.

Η Ρωσία επικαλέστηκε λόγους βεβαρημένου προγράμματος, ενώ απούσα θα είναι επίσης η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

Τα μέλη της Επιτροπής Νόμπελ «ενορχηστρώνουν μία αντικινεζική αναταραχή. Δεν θα αλλάξουμε εξαιτίας της ανάμειξης μερικών κλόουν» είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας στο Πεκίνο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Γκάιρ Λούντεσταντ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσκεκλημένων χωρών θα παραστεί στην τελετή απονομής.

Ο Λιού Σιαομπό καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη για «ανατρεπτική δράση» κατά του κινεζικού κράτους, καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08» -κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Ένα άδειο κάθισμα, μία φωτογραφία και ένα κείμενό του, που θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, θα τον «εκπροσωπήσουν» στην τελετή απονομής, καθώς η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...