Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Καταλυτική παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά

Οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), που εκπροσωπούν περισσότερες από 50 κοινότητες Ρομά στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της  Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη των Διακρίσεων (21 Μαρτίου), εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την άμεση ανταπόκριση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην καταγγελία τους της 16 Φεβρουαρίου 2011.

Σε αυτή οι ΣΟΚΑΔΡΕ ζητούσαν να γίνει διερεύνηση επανειλημμένων τεκμηριωμένων καταγγελιών τους για πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικού αποκλεισμού ή περιθωριοποίησης σε σχολεία-γκέτο παιδιών Ρομά κατά παράβαση του νόμου και με περιφρόνηση των εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και προηγούμενης οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών οι οποίες την αγνόησαν (βλέπε «Εκπαιδευτικός αποκλεισμός παιδιών Ρομά λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου;» - http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3736).

Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 720 της 22 Φεβρουαρίου 2011 επισυναπτόμενη εύγλωττη επείγουσα έγγραφη παραγγελία του, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής ζήτησε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους». Τους υπενθύμισε επίσης την προηγούμενη σχετική παραγγελία του με αριθμό πρωτοκόλλου 3493 της 3 Σεπτεμβρίου 2010, την οποία οι ΣΟΚΑΔΡΕ κατήγγειλαν πως αγνόησαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Ήδη, οι ΣΟΚΑΔΡΕ έγιναν αποδέκτες αντιγράφου έγγραφης απαντητικής αναφοράς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άμφισσας προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2011, στην οποία αναφέρεται πως μετά από διερεύνηση «δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανάλογων φαινομένων» για τα παιδιά των τριών καταυλισμών Ρομά της Άμφισσας. Σημειώνεται πως οι ΣΟΚΑΔΡΕ δεν είχαν κάνει καταγγελία για την Άμφισσα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ΣΟΚΑΔΡΕ κλήθηκαν να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου 2011 στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας για την καταγγελία τους για το σχολείο-γκέτο για τα παιδιά Ρομά στην Καστέλα Ψαχνών. Ανεπίσημα, οι ΣΟΚΑΔΡΕ έχουν πληροφορηθεί πως και άλλες Εισαγγελίες Πρωτοδικών έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες.

Οι ΣΟΚΑΔΡΕ υπογραμμίζουν πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι η μόνη ελληνική αρχή που έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα. Πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί η απαράδεκτη επανειλημμένη άρνηση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να απαντήσει και κυρίως να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις ίδιες καταγγελίες που έκαναν οι ΣΟΚΑΔΡΕ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) σε αυτή στις 10 Ιουνίου 2010 και στις 2 Αυγούστου 2010 (βλπ. «Ανοιχτή επιστολή σε Υπουργό Παιδείας για γενικευμένο εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» - http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3668). Η σιωπή της Υπουργού ανάγκασε τους ΣΟΚΑΔΡΕ να προσφύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. (βλπ. «Έκκληση για παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για ισότιμη ένταξη Ρομά σε εκπαίδευση» http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3677).

Ακόμα χειρότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2011, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά υπέβαλε έκθεση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης («Communication from the Greek authorities - Action plan/report - 05.01.2011» -https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?Ref=DH-DD(2011)52&Language=lanEnglish&Site=CM) γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα για να ισχυρισθεί πως η Ελλάδα εκτελεί την καταδικαστική απόφαση Σαμπάνης κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία υποχρεωνόταν και δεσμευόταν για την άρση των διακρίσεων κατά των Ρομά στην εκπαίδευση. Στην έκθεση της Ελλάδας απάντησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) («Communication from the applicants' representative (Greek Helsinki Monitor) under Rules 9.1 and 9.2 - Memo on the execution of the judgment - 15.02.2011» http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/execution/Source/Documents/Info_cases/Grece/Sampanis15022011.pdf) αποδομώντας την παραπλανητική έκθεση. Στην απάντησή του αυτή το ΕΠΣΕ περιέλαβε και την καταγγελία των ERRC και ΣΟΚΑΔΡΕ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...