Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ε.Ε.: Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης για μετανάστες

Κριτική στις ελληνικές αρχές για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών ασκεί έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εδρεύουσα στη Βιέννη Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο APA.

Το πρακτορείο παραθέτει δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μόρτεν Κγιάερουμ, σύμφωνα με τον οποίο «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης».

Όπως αναφέρεται, κλιμάκιο της υπηρεσίας είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο την περιοχή του Έβρου. Η έκθεση επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο προσωρινής κράτησης στο Σουφλί. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι σε χώρο 110 τ.μ. φιλοξενούνταν 144 άτομα, χωρίς θέρμανση και με μία μόνο τουαλέτα, ενώ σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη Βασανιστηρίων, σε χώρο 110 τμ.. θα έπρεπε να φιλοξενούνται μόνο 27 άτομα.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι παρά τη βοήθεια που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών, ενώ υπογραμμίζεται ότι όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται, ακόμα και τα βρέφη, αυτομάτως τίθενται υπό κράτηση, με εξαίρεση όσους χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...