Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Περισσότεροι από 100 μετανάστες απεργοί πείνας στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία, με επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας τους λόγω της απεργίας πείνας που έχει φθάσει τις 41 ημέρες, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Υπατία και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Η κατάσταση είναι οριακή πλέον, καθώς οι εξαντλημένοι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι και με τον χιονιά τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα μετανάστες και κυβέρνηση δεν έχουν βρει σημείο επαφής, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Θ.Πάγκαλου που έκανε λόγο για σκληρό πυρήνα καθοδηγητών που θέλει νεκρό.

Συνολικά περισσότεροι από 100 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 88 από την Υπατία και 18 από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς που δεν νοσηλεύονται ακόμη παρουσιάζουν υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί που παρακολουθούν τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια.

Ένας από τους μετανάστες της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ οι υπόλοιποι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία. Συνολικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 16 μετανάστες απεργοί πείνας.

Σύμφωνα με την Ομάδα Τύπου Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στους απεργούς πείνας, η κατάσταση της υγείας των μεταναστών που συνεχίζουν για 41η ημέρα την απεργία πείνας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Εν τω μεταξύ, ομάδες αλληλεγγύης συγκεντρώνουν κουβέρτες στην Υπατία και προσπαθούν να μεταφέρουν τους απεργούς πείνας στο εσωτερικό του κτιρίου, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χιονιά στις σκηνές.

Την ίδια ώρα, μετανάστες και κυβέρνηση συνεχίζουν να έχουν σκληρή στάση. Εκπρόσωποι των μεταναστών δηλώνουν ότι το καθεστώς ανοχής για 6+6 μήνες που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό και δεν είναι η κατάλληλη απάντηση μετά από 40 ημέρες απεργίας πείνας. Τονίζουν, δε, ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους.

Οι απεργοί πείνας ζητούν την ένταξή τους στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας», που προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση άδειας εργασίας.

Η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να εκβιάζεται» και ξεκαθαρίζει ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος μιλώντας την Κυριακή στη ΝΕΤ εξέφρασε την άποψη ότι η Υπατία πρέπει να εκκενωθεί και μίλησε για καθοδηγούμενη διαμαρτυρία με στόχο να υπάρξει θάνατος μετανάστη.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν εκβιασμό. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας καθοδηγητών, που θέλουν νεκρό. Υπάρχει πολιτικός χειρισμός. Στέλνουν πίσω από τα νοσοκομεία τους ετοιμοθάνατους για να μην χάσουν το πτώμα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θ.Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...