Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) και η ΜΚΟ «Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS» εκφράζουν την ικανοποίησή τους, γιατί τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με απόφαση της (17μελούς) Ευρείας Σύνθεσης[1] για τις προσφυγέςΒαλλιανάτος, Μυλωνάς κατά Ελλάδας[2] και C.S. και λοιποί κατά Ελλάδος[3] δικαίωσε χθες τη θέση τους σε ένα ζήτημα αρχής: είναι ανεπίτρεπτη κάθε διάκριση σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμά τους να επιλέγουν το σύντροφό τους και να διαμορφώνουν από κοινού την οικογενειακή τους ζωή. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα επειδή ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ). Αναμένεται, ως εκ τούτου, η άμεση τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Τις οργανώσεις αυτές και τα τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια που είχαν προσφύγει στο ΕΔΔΑ εκπροσώπησαν ενώπιον του Δικαστηρίου, η Γαλλίδα δικηγόρος Caroline Mécary, ο καθηγητής Νομικής Νίκος Αλιβιζάτος, ο Διδάκτωρ Νομικής Βαγγέλης Μάλλιος και ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. Στη δίκη είχε παρέμβει ο καθηγητής στο King’s College Robert Wintemute, εκ μέρους των διεθνών ΜΚΟ FIDH (Fédération Internationale desLigues des Droits de l’Homme), ICJ (International Commissionof Jurists), AIRE Centre (Advice on Individual Rights in Europe),και ILGA-Europe (European Region of the International Lesbian,Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).
«Η Ελλάδα ολόκληρη καταδικάστηκε για το πανευρωπαϊκά μοναδικό σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, αφού από τότε που το νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 καμιά κυβέρνηση δεν το επέκτεινε και καμιά αντιπολίτευση δεν κατέθεσε σχέδιο νόμου για την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τη δημόσια έκκληση οργανώσεων ομοερωτικών ατόμων και δικαιωμάτων του ανθρώπου στις 24 Ιουλίου 2011 που έμεινε αναπάντητη. Σήμερα η Ελλάδα ολόκληρη οφείλει να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει αμέσως το νόμο, όπως άλλωστε είχε προτείνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή το Δεκέμβριο 2010.» δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς.
Στο συνημμένο υπάρχουν επίσης το δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον e-lawyer και μερικά σημαντικά άρθρα για την απόφαση. Συλλογή των κειμένων αυτών είναι διαθέσιμη σε σημείωση στο Facebook.[4]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ