Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σε άνοδο ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Μία αναφορά από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έδειξε την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας των social media και των ιστότοπως διαχείρισης δεδομένων.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στην 75η επέτειο των προγκρόμς της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τους Εβραίους της Ευρώπης που ρωτήθηκαν, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως περισσότερο από τα ¾ των ερωτηθέντων πιστεύουν πως ο αντισημιτισμός αυξάνεται στις χώρες τους, ενώ το 1/3 έχει στεφθεί να μεταναστεύσει επειδή δεν νιώθει ασφάλεια.

Στην Ουγγαρία, Γαλλία και στο Βέλγιο έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού στα μέσα και στην πολιτική ζωή. Σύμφωνα με την μελέτη έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα βανδαλισμού και εχθρικών επιθέσεων στους δρόμους.

Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το ποσοστό του 34% των Εβραίων δεν φορούν ποτέ διακριτικά που μπορεί να φανερώσουν την θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως το Αστέρι του Δαβίδ.

Το Ιδρυμα αναφέρει πως 5.847 δήλωσαν Εβραίοι σε οκτώ χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως στόχο, σύμφωνα με την έρευνα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Εβραίων ενάντια στον αντισημιτισμό.

Πέντε χρόνια πριν την διεξαγωγή της έρευνας, το 1/3 των ερωτηθέντων έχει βιώσει υπό κάποια μορφή την βιαιότητα του αντισημιτισμού, ενώ το 26% είχε βιώσει κάτι παρόμοιο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η πιο συνηθισμένη επίθεση που αναφέρθηκε στην έρευνα ήταν μέσω προσβλητικών σχολιασμών με ποσοστό 1 στους 5 ερωτηθέντες τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν για την έρευνα, περιστατικά αντισημιτισμού παρουσιάζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ στη Ουγγαρία και στην Σουηδία έχουν παρατηρηθεί βιαία περιστατικά κατά εβραϊκής κοινότητας.

Τέλος, των Μάρτιο του 2012 οι τραγικές δολοφονίες σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζ της Γαλλίας, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Η Καθημερινή
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...