Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δημόσια έκκληση σε βουλευτές για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΔΑ για σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις

Δημόσια έκκληση σε βουλευτές για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΔΑ για σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στις 7 Νοεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή του στις προσφυγές Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδας με την οποία καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της απαγόρευσης των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ) σε συνδυασμό με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) επειδή ο νόμος 3719/2008 δίνει τη δυνατότητα μόνο σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.


Είναι προφανές πως η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως με την απόφαση τροποποιώντας το νόμο επεκτείνοντας τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια. Αλλιώς θα κινδυνεύσει με νέες καταδίκες από το ΕΔΔΑ μετά από ενδεχόμενες νέες προσφυγές.

Υπενθυμίζεται πως με την απόφαση με αριθμό ΔΔΟΙΚ/3602/29-7-2010, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή «με αντικείμενο την επεξεργασία Σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου και τη σύνταξη της αντίστοιχης Εισηγητικής Έκθεσης». Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η Επιτροπή παρέδωσε στον Υπουργό το σχέδιο νόμου και την εισηγητική έκθεση, αναρτημένο στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (http://www.isotita.gr/index.php/info/1448). Σε αυτά προτείνεται μεταξύ άλλων τροποποίηση του Άρθρου 1 του Ν. 3719/2008 ώστε σύμφωνο συμβίωσης να μπορούν να συνάπτουν δύο ενήλικα πρόσωπα χωρίς καμιά αναφορά σε φύλο: «Άρθρο 27. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1  του ν. 3719/2008 τροποποιείται ως εξής: Άρθρο 1. Σύσταση. Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.»

Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε την καθεμιά και τον καθένα από σας σε συνεργασία με άλλες και άλλους βουλευτές να καταθέσει αμέσως στη Βουλή προς ψήφιση την προαναφερθείσα προτεινόμενη τροποποίηση ως τροπολογία σε ένα από τα εκκρεμούντα σχέδια νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τιμή

Α. Οι προσφεύγοντες/ουσες στο ΕΔΔΑ

Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Νίκος Μυλωνάς και «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (προσφυγή με αριθμό 29381/09)

C.S., K.T., E.D., M.P., A.H., D.N. και «Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS» (προσφυγή με αριθμό 32684/09)

Β. ΜΚΟ για τα δικαιώματα ομοερωτικών ατόμων

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας «Athens Pride»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...