Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Αδεια παραμονής για έναν χρόνο έδωσε το υπ. Εσωτερικών στον Πακιστανό που προσπάθησε να σώσει δύο Ελληνες

Ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης (αριστερά) με τον Μασούντ Αχμέντ, ο οποίος έλαβε άδεια παραμονής στη χώρα «για εξαιρετικούς λόγους».
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη επιδόθηκε στον 41χρονο Μασούντ Αχμέντ από το Πακιστάν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Η άδεια διαμονής που ισχύει για έναν χρόνο, χορηγήθηκε για εξαιρετικούς λόγους, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ως επιβράβευση της γενναίας πράξης αυτοθυσίας του.

Τον Απρίλιο του 2012 ο πακιστανός υπήκοος, μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς του, με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να σώσουν δύο ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο τους πάνω στις γραμμές του τρένου στην περιοχή του Κρυονερίου.

Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη έπεσε με ταχύτητα πάνω τους με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, το ηλικιωμένο ζευγάρι και οι δύο Πακιστανοί. Ο Μασούντ Αχμέντ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αφού συνεχάρη τον Μασούντ Αχμέντ του παρέδωσε το διαβατήριό του στο οποίο έχει επικολληθεί η άδεια διαμονής.

Στη συνέχεια ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αυτοθυσία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε εθνικότητα. Ο Μασούντ Αχμέντ, αλλά και οι δύο ομοεθνείς του που έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν δύο συμπολίτες μας, έδωσαν με τη γενναία τους πράξη μία απάντηση σε όλους εκείνους που βάζουν σύνορα και ταμπέλες στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Το τπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να χορηγήσει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους , επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πράξη αυτοθυσίας του Μασούντ Αχμέντ»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέγνωσε την απόφαση χορήγησης της άδειας διαμονής ενώ απευθυνόμενος προς τον Μασούντ Αχμέντ δήλωσε:
«Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό που κάνατε. Με τον Υπουργό Εσωτερικών είμαστε πολύ περήφανοι για σένα, είμαστε πολύ περήφανοι για όλους σαν και σένα όπως και ο Δήμαρχος Αθηναίων που παρίσταται σήμερα εδώ. Να ξέρετε ότι θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτούς τους ανθρώπους που αγαπάνε τους Έλληνες πολίτες. Θα είμαστε κοντά σας. Συγχαρητήρια.»

Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε:

«Το είπε ο κύριος υπουργός ότι η αυτοθυσία για τη διάσωση ανθρώπων δεν έχει εθνικότητα, δεν έχει διαβατήριο. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε διαρκώς γιατί υπάρχουν και μισαλλόδοξες φωνές, οι οποίες ζητάνε από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είτε δελτίο ταυτότητας, είτε διαβατήριο. Να συγχαρώ αυτή την πράξη. Η Ελληνική Πολιτεία ανταποδίδοντας ακριβώς αυτή την ευγενή πράξη προέβη σε αυτή την κίνηση της άδειας παραμονής δίνοντας το παράδειγμα ακριβώς το πώς πρέπει να λειτουργούμε σε κάποιες περιπτώσεις. Συγχαρητήρια.»

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άδεια που χορηγήθηκε δίνει στον Μασούντ Αχμέντ πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ένα χρόνο μετά θα μπορεί να υποβάλει τα χαρτιά του για να λάβει άδεια διαμονής ως νόμιμα εργαζόμενος στη χώρα. 

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Άδεια παραμονής από Μιχελάκη σε Πακιστανό για γενναία πράξη αυτοθυσίας

Πριν από δύο χρόνια, μαζί με ακόμη δύο ομοεθνείς του και με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να σώσουν δύο ηλικιωμένους.


Άδεια παραμονής αποφάσισε να χορηγήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στον Πακιστανό Μασούντ Αχμέντ, για εξαιρετικούς λόγους και συγκεκριμένα για τη γενναία πράξη αυτοθυσίας του, όταν πριν από δύο χρόνια, μαζί με ακόμη δύο ομοεθνείς του και με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν να σώσουν δύο ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό τους, πάνω στις γραμμές του τρένου, στην περιοχή Κρυονερίου.
Οι δύο Πακιστανοί Hamayun Anwar και Wakar Ahmed 32 ετών μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο, για να τους απεγκλωβίσουν και ο τρίτος Masood Ahmed προσπαθούσε απ' έξω να τραβήξει τους δύο ηλικιωμένους.

Όμως δεν πρόλαβαν. Η αμαξοστοιχία «Ινστερσίτι» που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη έπεσε με ταχύτητα πάνω τους με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, το ηλικιωμένο ζευγάρι και οι δύο Πακιστανοί, ενώ τραυματίστηκε ο Μασούντ Αχμέντ.

Αύριο στις 16:00 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα δεχτεί τον Μασούντ Αχμέντ (41 ετών) από το Πακιστάν.

Η Ακαδημία Αθηνών έχει απονείμει βραβείο μετά θάνατο στους Hamayun Anwar και Wakar Ahmed για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Η μεταπολίτευση δεν ήρθε ακόμα για τους Ρομά στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) με την ευκαιρία της αυριανής 39ης επετείου της μεταπολίτευσης τονίζει πως στην ουσία για τους Ρομά της Ελλάδας που ζουν σε άθλιους καταυλισμούς (περίπου οι μισοί από τους εκτιμώμενους σε 400.000 Ρομά στην Ελλάδα) η μεταπολίτευση δεν έχει ακόμα έρθει. Αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων, αποκλεισμού και ρατσιστικών στερεότυπων σε μεγαλύτερη έκταση από όλες τις άλλες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι αρχές τους αρνούνται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τρεχούμενου νερού με όρους ανάλογους με εκείνους που ισχύουν για αυθαίρετες κατοικίες μη Ρομά. Υφίστανται συχνές παράνομες εξώσεις χωρίς μετεγκατάσταση. Πρόσφατα καταγράφτηκε και παράνομος εσωτερικός εκτοπισμός τους με συνεργασία όλων των αρχών. Η κυβέρνηση αρνείται τη διευθέτηση των οφειλών τους (και των παλιννοστούντων) σε τράπεζες για στεγαστικά δάνεια με εγγύηση δημοσίου ανάλογη με τη διευθέτηση που θεσμοθέτησε για τους άλλους πολίτες στη χώρα.

Ελάχιστα από τα παιδιά Ρομά είναι πραγματικά ενταγμένα στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Η πολιτεία υποκύπτει στον επιβαλλόμενο από τοπικές κοινωνίες και τοπική αυτοδιοίκηση ρατσιστικό αποκλεισμό τους από τα σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα τρία προγράμματα υποστήριξης της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά και των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης δεν έχουν μέχρι σήμερα ανανεωθεί ή παραταθεί και άρα δεν θα συνεχίσουν το Σεπτέμβριο 2013.

Χιλιάδες Ρομά δεν είναι γραμμένοι/ες στα δημοτολόγια ή βρίσκονται στην Ελλάδα ως ανιθαγενείς σε γνώση των αρχών που δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία για τη δημοτολογική τακτοποίησή τους. Όπως συνεχίζουν να ανέχονται τη γενικευμένη πρακτική στους Ρομά και στη μειονότητα της Θράκης των παράνομων γάμων ανηλίκων ακόμα και κάτω από 15 χρονών.

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει μαζικές επιδρομές σε καταυλισμούς με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Προσάγει χιλιάδες Ρομά στα αστυνομικά τμήματα για να συλλάβει μόνο ένα 10% από τα προσαγόμενα άτομα συχνά για αδικήματα συνδεδεμένα με την περιθωριοποίησή τους (παράβαση ΚΟΚ – ανεκτέλεστες ερήμην καταδίκες). Εκδίδει δελτία τύπου με αναφορά εθνοτικής ταυτότητας, εθνοτικό προφίλ που έχει καταδικάσει ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τέλος, η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και να αποζημιώσει τους Ρομά που δικαιώθηκαν ως θύματα αστυνομικής βίας ή παράνομων εξώσεων. Υπενθυμίζεται δε πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό καταδικών από διεθνή δικαστήρια για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ρομά από οποιαδήποτε άλλη χώρα.[1]

Το ΕΠΣΕ οργάνωσε τρεις συζητήσεις στη Βουλή με (ευρω)βουλευτικά κόμματα που έχουν ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των Ρομά, στις 29 Μαρτίου, 21 Μαΐου και 18 Ιουλίου 2013 (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δράση – το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην πρώτη αλλά μετά αποσύρθηκε). Ακολούθησε κατάθεση 20 ερωτήσεων στη Βουλή που αναφέρονται στη συνέχεια, μαζί με το επικαιροποιημένο αναλυτικό υλικό για την κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα που δόθηκε από το ΕΠΣΕ στα κόμματα στο (συνημμένο).
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Όχι στο ρατσισμό, το σεξισμό και την ξενοφοβία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει κατηγορηματικά το ασταμάτητο και χυδαίο ρατσιστικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης εδώ και πάνω από ένα μήνα σε βάρος των τρανς κατοίκων της πόλης, και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό του και την παραδειγματική τιμωρία των οργάνων καταστολής που διέταξαν και υλοποίησαν αυτές τις μεσαιωνικής έμπνευσης “επιχειρήσεις”. Η ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ γυρίζοντας το ρολόι πολλές δεκαετίες πίσω εφαρμόζει –όπως ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε απροκάλυπτα– πρόγραμμα «βελτίωσης της εικόνας των συγκεκριμένων περιοχών» απαγορεύοντας έμπρακτα στις τρανς ακόμα και να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης τους! Από τις 30 Μαΐου αστυνομικοί προσάγουν συνεχώς αιφνιδιαστικά και εντελώς αναίτια, τρανς άτομα χωρίς καμία απολύτως κατηγορία, αποκλειστικά και μόνο με σκοπό τρομοκράτησής τους και καταστολής της ταυτότητας του φύλου τους, ενώ έφτασαν σε τέτοιο σημείο αυθαιρεσίας που κράτησαν παράνομα ακόμα και τη δικηγόρο του σωματείου τους (ΣΥΔ – Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών), που προσήλθε για να εκπροσωπήσει νομικά τις προσαχθείσες! Η αναμενόμενη απάντηση των τρανς με καταγγελία και καταμήνυση των πράξεων αυτών αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με νέο κύκλο εκδικητικών προσαγωγών, ενώ την Τετάρτη 17 Ιουλίου μοτοσικλέτες των ομάδων Δίας και Ζήτα περικύκλωσαν (!) έξι τρανς που μιλούσαν μαζεμένες στο δρόμο και επιχείρησαν να τις προσάγουν και πάλι, κάτι που οι ίδιες απέτρεψαν πραγματοποιώντας επιτόπου καθιστική διαμαρτυρία. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στις τρανς τις Θεσσαλονίκης και τα αιτήματά τους, και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό αυτού του χυδαίου ρατσιστικού πογκρόμ και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

ΌΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ!

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ για τα «προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και μουσουλμανικής μειονότητας»

Ερώτηση της βουλευτού  Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά  με τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών  Ρομά και μουσουλμανικής μειονότητας κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ερώτηση:

Ο κύριος Υπουργός, στις ερωτήσεις  με αριθμό 9054/1-4-2013 και 9985/22-4-2013 τις οποίες καταθέσαμε σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απάντησε ότι «θα εξετασθούν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΥΔΕΠΕΔΒΜ) ενδεχόμενο παράτασης της Πράξης, εφόσον υποβληθούν σχετικά αιτήματα από τους δικαιούχους σε εύλογο χρόνο».

Επειδή η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι Πράξεις δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξει έγκαιρη παράταση,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Υποβλήθηκαν σχετικά αιτήματα από τους δικαιούχους;

2. Αν ναι, θα εγκρίνει το Υπουργείο την παράταση έγκαιρα ώστε να είναι δυνατή η έναρξη των Πράξεων το Σεπτέμβριο 2013;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μαρία Γιαννακάκη

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Αποφυλακίζεται ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς

Οι γιατροί θα επιχειρήσουν την επανασίτισή του μετά από 38 ημέρες

Ελεύθερος αφέθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο κρατούμενος Κ. Σακκάς. 

Του επιβλήθηκαν όμως οι εξής αυστηροί περιοριστικοί όροι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά την εβδομάδα, απαγόρευση ή συνάντηση ή επικοινωνία με συγκατηγορούμενούς του, αφαίρεση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας, υποχρεωτική διαμονή στο σπίτι του στο Παγκράτι και απαγόρευση εξόδου από το νομό Αττικής.

Το Συμβούλιο, υπό τους παραπάνω αυστηρούς περιοσριστικούς όρους, έκανε δεκτή την αίτηση της αποφυλάκισής του που υπέβαλαν οι δικηγόροι του.

Ο Κώστας Σακκάς αντιμετωπίζει κατηγορία για συμμετοχή στους "Πυρήνες της Φωτιάς" και βρισκόταν 31 μήνες προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί, κάτι που παραβιάζει κατάφορα το Σύνταγμα και τους νόμους σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε απεργεία πείνας εδώ και 38 ημέρες.

«Η αλληλεγγύη νίκησε, Ελεύθερος... », γράφει στο λογαριασμό του στο twitter ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.


Ο Σακκάς αρνείται ότι συμμετείχε στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, υπερασπίζεται, όμως, την αναρχική του ταυτότητα.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον Κώστα Σακκά

Ο Κώστας Σακκάς εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή.

Λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας, ο Κώστας Σακκάς έχει απολέσει το 20% του σωματικού του βάρους και παρουσιάζει στομαχικό άλγος. Βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς ο οργανισμός του καταρρέει, λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί, που σημειώνουν ωστόσο ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι γιατροί θα επιχειρήσουν την επανασίτιση  του Κώστα Σακκά, ώστε να δουν εάν και πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός του. 

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Κωνσταντοπούλου: Ο Κ. Σακκάς κρατείται παρά το Σύνταγμα και παρά το Νόμο

Κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό σε μια δημοκρατία τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Ο Κώστας Σακκάς κρατείται παρά το Σύνταγμα και παρά το Νόμο», υποστήριξε με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ακόμη και με την πλέον διασταλτική ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, ακόμη και με την πλέον αυταρχική εφαρμογή της νομοθεσίας, που μετατρέπει-παράνομα- εκείνο που ορίζεται ως «εξαιρετικό», σε τρέχον και καθημερινό, έχει εδώ και 5 εβδομάδες συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, στέρησης, δηλαδή της ελευθερίας χωρίς δικαστική κρίση περί ενοχής και χωρίς επιβολή ποινής μετά από δίκη» τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου και προσθέτει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό σε μια δημοκρατία.

«Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές αλλά και η ίδια η δημοκρατία, όλοι-και οι κρίνοντες- κρίνονται» υποστηρίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η απελευθέρωση του παρανόμως κρατουμένου Κώστα Σακκά δεν συνιστά απλώς άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά πραγμάτωση της δημοκρατίας, εκπλήρωση δηλαδή της θεμελιώδους συνταγματικής υποχρέωσης όλων των ελλήνων, κατά την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, και των ελλήνων δικαστών κατά το άρθρο 87 του Συντάγματος».
Enhanced by Zemanta

Ένταση σε δράση αλληλεγγύης για τον Σακκά στην Ακρόπολη

Πέταξαν φέιγ βολάν και έγραψαν συνθήματα ζητώντας την αποφυλάκιση Σακκά – Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία 

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια δράσης αλληλεγγύης προς τον προφυλακισμένο Κώστα Σακκά, που πραγματοποίησαν περίπου 150 άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι νεαροί πέταξαν φέιγ βολάν στους δρόμους και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους κτιρίων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με αίτημα να αποφυλακιστεί ο απεργός πείνας, και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το βράχο της Ακρόπολης, με τους τουρίστες που επισκέπτονταν τον Ιερό Βράχο εκείνη την ώρα να κοιτούν ξαφνιασμένοι.

Ακολούθησε επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές νεαρών.Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Nils Muiznieks: Υπέρ της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής

Υπέρ της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής είναι ο Nils Muiznieks (Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης - Επιστολή σε The Economist, 6 Ιουλίου 2013 – Μετάφραση στα ελληνικά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι). Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Κύριοι - Συμφωνώ απόλυτα ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο ισχυρό αντιρατσιστικό νόμο» («Ρατσιστικά διλήμματα», 22 Ιουνίου 2013). Αλλά δεν συμφωνώ ότι η απαγόρευση του νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή «θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική» και μπορεί να είναι αντίθετη με το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Πρόσφατα αναφέρθηκα στη Χρυσή Αυγή μετά από επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η ηγεσία του κόμματος αυτού έχει ιστορικούς δεσμούς με τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970 και περιφρονεί ανοικτά τη δημοκρατία.

Η ελληνική δημοκρατία απειλείται σοβαρά. Έχω ενεργά παροτρύνει τις ελληνικές αρχές για τη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής και άλλων που έχουν επιδοθεί σε ρητορική μίσους ή βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το διεθνές δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη Χρυσή Αυγή. Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι δεν είναι απόλυτο και μπορεί να περιορίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων. Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, το άρθρο τέσσερα της οποίας καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν ρατσιστικές οργανώσεις.

Επιπλέον, η Ελλάδα δεσμεύεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς σε πολιτικά κόμματα και στα μέλη τους ή στους υποστηρικτές τους.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι επιτρεπτοί αν διαπιστωθεί πως ένα πολιτικό κόμμα  χρησιμοποιεί βία για να επιτύχει τους στόχους του και αρνείται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων".
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Παράνομη ενέργεια η παράταση της προφυλάκισης του Κώστα Σακκά

«Η παράταση της προφυλάκισης του Κώστα Σακκά πέρα από το προβλεπόμενο από το νόμο είναι μία παράνομη ενέργεια», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. 

Αναφέρει ακόμα ότι «η απόλυτη καταδίκη μας απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας ή και βίας είναι αυτή που μας κάνει να μην μπορούμε να δεχτούμε την πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος. Ο Κ.Σακκας πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στη Δικαιοσύνη. Κάθε άλλη καθυστέρηση πλήττει τις δικονομικές εγγυήσεις και τη δημοκρατία μας».

Υπενθυμίζεται πως ο Σακκάς παραμένει προφυλακισμένος περίπου 3 χρόνια, χωρίς δίκη και πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, για αύριο -Δευτέρα - στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης στο εφετείο.

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Το μήνυμα του απεργού πείνας Κώστα Σακκά από το παράθυρο του νοσοκομείου [βίντεο]

Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε ο Κώστας Σακκάς από το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται μετά από 32 μέρες απεργίας πείνας.

Ο Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι προφυλακισμένος για 30 μήνες, χωρίς όμως να έχει γίνει η δίκη του και έχοντας ήδη συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης.

Πρόσφατα μάλιστα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του για άλλο ένα εξάμηνο, γεγονός που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Σακκά.

Από τις 4 Ιουνίου 2013 ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας και οι γιατροί θεωρούν την κατάσταση του ιδιαίτερα σοβαρή λόγω της μεγάλης απώλειας κιλών, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή από ανακοπή.

Ωστόσο ο νεαρός απεργός συνεχίζει και μέσα από το νοσοκομείο τον αγώνα του και πριν από λίγες μέρες, από το παράθυρο του Γενικού Κρατιού νοσοκομείου της Νίκαιας στο οποίο νοσηλεύεται, ο Σακκάς εμψύχωσε το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζοντας «Πάμε μέχρι τη νίκη. Μέχρι το τέλος ρε!».

Το πλήθος με τη σειρά του, στο άκουσμα του Σακκά ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα συμπαράστασης: «Κώστα γερά ως τη λευτεριά»


Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά

Μηχανοκίνητη πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα. 

Η πορεία θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 18:00 και θα καταλήξει στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται ο Κώστας Σακκάς, έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα μήνα απεργία πείνας.

Οι συνήγοροι του απεργού πείνας, που είναι προφυλακισμένος για 30 μήνες, χωρίς να έχει γίνει η δίκη του, έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης, έχουν υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισής του και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Ο κρατούμενος Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Δικαιολογημένο χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τον προβληματισμό γύρω από την παρατεινόμενη προσωρινή κράτηση του Κώστα Σακκά, κατηγορούμενου για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σχετική δήλωση για το ζήτημα έκανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Τάξης Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος επικοινώνησε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όπως αναφέρει, «η παρατεινόμενη προσωρινή κράτηση, επί 30 και πλέον μήνες, του νοσηλευόμενου κατηγορούμενου Κώστα Σακκά, λόγω καθυστέρησης αποπεράτωσης της ανακριτικής διαδικασίας, προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό στον νομικό κόσμο της χώρας και σε οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Τριαντάφυλλος υπογραμμίζει ότι η δικαιοσύνη «οφείλει να μεριμνά, ώστε όχι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και όλες εκείνες, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, να εκδικάζονται χωρίς καθυστέρηση».

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι «κάθε δημοκράτης πολίτης είναι κάθετα αντίθετος όχι μόνο στην τρομοκρατία, αλλά και σε κάθε μορφής βία». «Η αντίθεση και η καταδίκη αυτή πρέπει να είναι σαφής και απόλυτη. Καμία ανοχή ούτε υποχώρηση επιτρέπεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενος για τη μη αποφυλάκισή του και από τις 17 Ιουνίου νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Κρίση

 
Επηρεάζει η παρούσα συγκυρία της κρίσης τις αντιλήψεις και  τα αντανακλαστικά μας ως κοινωνία; Βλέπουμε περισσότερα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς; Αυξάνονται η ξενοφοβία και οι ανισότητες; Πως αντιδρούμε σε αυτές τις νέες προκλήσεις ως κράτος και θεσμοί αλλά και ως κοινωνία και πολίτες; Πως οριοθετούμε προτεραιότητες σε δύσκολους καιρούς; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι μπροστά μας;

Αυτά είναι μερικά από  τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους ομιλητές και το κοινό στο συνέδριο με τίτλο "Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Κρίση" στις 27 και 28 Ιουνίου που διοργανώθηκε με επιτυχία από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση» .


Περισσότεροι  από 35 ομιλητές συμμετείχαν στο συνέδριο που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη, ενώ κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:


Επίσημες Πολιτικές  Απέναντι Στο Ρατσισμό/ Συνταγματικές Επιταγές |¨| Ανισότητες Στον Εργασιακό Τομέα |¨| Μαρτυρίες |¨| Πρωτοβουλίες Κοινωνίας Των Πολιτών - ΜΚΟ - Διεθνείς Οργανισμοί |¨| Η Ευθύνη Των ΜΜΕ Στο Ρατσισμό |¨| Τεχνολογία, Εκπαίδευση Και Ρατσισμός |¨| Διαφορετικότητα & Ανισότητα |¨| Στιγματισμός


Στόχος του  συνεδρίου ήταν η καταπολέμηση του  αποκλεισμού και του στιγματισμού και η ενίσχυση της υγιούς αντίδρασης ενάντια σε ρατσιστικά φαινόμενα. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων ήταν η διαπίστωση της αύξησης περιστατικών ρατσισμού και ξενοφοβίας λόγω της κρίσης ενώ διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα πάταξης φαινομένων τόσο θεσμικά όσο και από ενεργούς πολίτες με τρόπο που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Το συνέδριο "Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Κρίση" προβλήθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο με live streaming και δόθηκε βεβαίωση παρακολούθησης στο κοινό.

Το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» εξειδικεύεται μέσα από 5 δράσεις:

Νεολαία για την Ευρώπη: με στόχο να αυξήσει την κινητικότητα των νέων ανθρώπων υποστηρίζοντας ανταλλαγές νέων, πρωτοβουλίες και δράσεις για τη δημοκρατία.
Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία: δράσεις που υποστηρίζουν τη συμμετοχή νέων σε εθελοντικές δράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ

Νεολαία στον κόσμο: προωθεί διασυνοριακές δράσεις και δημιουργία δικτύων, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή youth workers και οργανώσεων νεολαίας

Σύστημα Υποστήριξης Νέων, υποστηρίζει Ευρωπαϊκές Οργανώσεις ΜΚΟ, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας την εκπαίδευση εκπαιδευτών νέων και την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων σε θέματα νεολαίας

Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας που στοχεύει στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία και στον οργανωμένο διαλόγου μεταξύ  νέων ανθρώπων και υπεύθυνων για την πολιτική που αφορά τους νέους. Επίσης αποβλέπει στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Υπόθεση Αντετοκούμπο: Ανακοίνωση καταπέλτης για Σαμαρά από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Λίγο πριν ο Αντώνης Σαμαράς δεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γιάννη Αντετοκούμπο η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για υποκρισία.

Σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ελληνική πολιτεία έχει έναν ακόμη λόγο να ντρέπεται. «Ο δε Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο την ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA... Έχει όρια η υποκρισία;»

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διεθνής αθλητική διάκριση την οποία κατέκτησε με την αξία και τον κόπο του ο δεκαοκτάχρονος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, αποτέλεσε εύλογη αφορμή για πανηγυρισμούς. Ακόμη μια ένδειξη προκοπής του ελληνικού αθλητισμού, συγκινεί όσους έχουν μάθει να καμαρώνουν όποτε βλέπουν την ελληνική σημαία σε άξια χέρια. Μαζί τους όμως θα πανηγυρίσουν υποκριτικά και κάποιοι που, αν δεν ήξεραν ποιός είναι ο Γιάννης Αντετοκούμπο, δεν θα ανέχονταν την παρουσία του στη δουλειά τους, στην ομάδα τους, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Όπως ακριβώς δεν την ανέχονται σε άλλα παιδιά που δεν συμβαίνει να έχουν το ύψος και το ταλέντο του νεαρού Αντετοκούμπο. Πανηγυρίζουν και αυτοί που αν ο Γιάννης δεν ήταν ταλαντούχος μπασκετμπολίστας δεν θα θεωρούσαν ποτέ ότι αξίζει να γίνει Έλληνας.

Γεννημένος εδώ από αλλοδαπούς μετανάστες και έχοντας γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα, ο Γιάννης πληρούσε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας με βάση το νόμο 3838/2010. Πριν, όμως, προφθάσει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, η σύντομη νομοθετική άνοιξη της ελληνικής ιθαγένειας είχε ήδη λήξει άδοξα.

Και να που ξαφνικά έκανε το θαύμα της η βιοτεχνία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων, γνήσιο τέκνο των πιο σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Σε ανακοίνωσή του της 9ης Μαϊου 2013, το πρακτορείο που εκπροσωπεί τον αθλητή έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία». Οι άλλοι, χιλιάδες άλλοι γεννημένοι και σπουδασμένοι στην Ελλάδα, ας περιμένουν! Αυτοί δεν αξίζουν να είναι συμπατριώτες.

Η ελληνική κοινωνία, που δέχθηκε και ενσωμάτωσε τους γονείς του Γιάννη, που τον σπούδασε και τον διαμόρφωσε αθλητικά, έχει κάθε λόγο να τον καμαρώνει. Αντίθετα, η ελληνική πολιτεία έχει έναν ακόμη λόγο να ντρέπεται. Ο δε Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο την ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA... Έχει όρια η υποκρισία;

ΥΓ. Προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ.κ. Στυλιανίδη & Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σαμαρά.

Αξιότιμοι κύριοι,

Θα μπορούσατε τουλάχιστον να είστε συνεπείς στις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιλήψεις σας και να μην πολιτογραφούσατε τον (πολλά υποσχόμενο) Έλληνα μπασκετμπολίστα. Διότι κατά βάθος βέβαια, είναι σίγουρο πως ούτε αυτόν τον θεωρείτε Έλληνα. Εμείς πάντως τον θεωρούμε, όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ, αλλά επειδή νιώθει ότι μπορεί να μοιράζεται το μέλλον του μαζί μας. »


Βασανισμούς μεταναστών με ρεύμα στα γεννητικά όργανα καταγγέλλουν αντιρατσιστικές ενώσεις

Bασανισμούς κρατούμενων μεταναστών με συσκευές ρεύματος στα γεννητικά όργανα, σεξουαλικές απαιτήσεις, γροθιές και κλωτσιές σε ζωτικά σημεία του σώματός τους καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Οπως γράφει η Αυγή, αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Ενότητας Ελλάδας Η Ενόητητα, επισκέφτηκε τα κρατητήρια του Ελληνικού, όπου και μεταφέρθηκαν οι εν λόγω κρατούμενοι στις 27/6.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νταούντ Αχμέτ, ο κρατούμενος που είχε καταγγείλει τραυματισμό στο μάτι από αστυνομικό μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας καταγγέλλει ότι τον χτύπησαν με γροθιές στο σαγόνι, ενώ έκαναν χρήση εννέα φορές στο σώμα του της συσκευής ρεύματος. Επιπλέον, ο Ιβόν Βαλίντ είχε τραύμα και εκδορές στη ωμοπλάτη από χτυπήματα.

Ο Βασί Χαϊντέρ κατήγγειλε ότι του έβαλαν στα γεννητικά όργανα τη συσκευή ρεύματος. Είχε τραύμα στο χέρι. Στα ρούχα των κρατούμενων Βαλίντ και Χαϊντερ υπήρχε ακόμη αίμα.

«Ο κτηνώδης βασανισμός γίνονταν από τους συνοδούς αστυνομικούς σε ένα μικρό δωμάτιο στο αεροδρόμιο όταν οι κρατούμενοι αρνούνταν την βίαιη απέλαση τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ειδικότερα, «οι μετανάστες κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα και μεταφέρθηκαν για αναγκαστική απέλαση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αφού δέχτηκαν χτυπήματα με κλωτσιές και μπουνιές από αστυνομικούς». Αρνήθηκαν την απέλαση τους και έτσι οδηγήθηκαν από αστυνομικούς σε ένα δωμάτιο στο χώρο του αεροδρομίου.

«Απαιτούμε να ξηλωθεί ο ρατσιστικός μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την εργολαβία της βίαιης απέλασης των μεταναστών και προχωράει σε βασανισμούς μεταναστών. Είναι ώρα ξηλώσουμε το Ξένιο Δία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτά τα κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών», τονίζουν οι οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...