Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Nils Muiznieks: Υπέρ της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής

Υπέρ της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής είναι ο Nils Muiznieks (Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης - Επιστολή σε The Economist, 6 Ιουλίου 2013 – Μετάφραση στα ελληνικά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι). Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Κύριοι - Συμφωνώ απόλυτα ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο ισχυρό αντιρατσιστικό νόμο» («Ρατσιστικά διλήμματα», 22 Ιουνίου 2013). Αλλά δεν συμφωνώ ότι η απαγόρευση του νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή «θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική» και μπορεί να είναι αντίθετη με το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Πρόσφατα αναφέρθηκα στη Χρυσή Αυγή μετά από επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η ηγεσία του κόμματος αυτού έχει ιστορικούς δεσμούς με τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970 και περιφρονεί ανοικτά τη δημοκρατία.

Η ελληνική δημοκρατία απειλείται σοβαρά. Έχω ενεργά παροτρύνει τις ελληνικές αρχές για τη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής και άλλων που έχουν επιδοθεί σε ρητορική μίσους ή βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το διεθνές δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη Χρυσή Αυγή. Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι δεν είναι απόλυτο και μπορεί να περιορίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων. Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, το άρθρο τέσσερα της οποίας καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν ρατσιστικές οργανώσεις.

Επιπλέον, η Ελλάδα δεσμεύεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς σε πολιτικά κόμματα και στα μέλη τους ή στους υποστηρικτές τους.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι επιτρεπτοί αν διαπιστωθεί πως ένα πολιτικό κόμμα  χρησιμοποιεί βία για να επιτύχει τους στόχους του και αρνείται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...