Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αγνοείται η σύζυγος του κινέζου νομπελίστα

Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, αγνοούνταν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι σήμερα Κυριακή. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μεταφέρεται σε φυλακή στη βορειοανατολική Κίνα για να ενημερώσει το σύζυγό της για τη βράβευσή του.

Τελικά όντως το ζευγάρι συναντήθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του Λιού Σιαομπό.

Δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", το βράδυ του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου απονεμήθηκε το βραβείο.

Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για υπονομευτικό έργο κατά της κυβέρνησης. Ο 54χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράστηκε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ". tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...