Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κάλεσμα στους φίλους του Λιού Σιαομπό για το βραβείο

 Με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε την Τρίτη, η σύζυγος του βραβευθέντος με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, Λιού Σιαομπό, ζητά από τους φίλους του φυλακισμένου αντιφρονούντος να μεταβούν στη Νορβηγία και να παραλάβουν εξ ονόματός του το βραβείο, όπως γνωστοποιήθηκε από πηγή προσκείμενη στο ζευγάρι.
Στην επιστολή αυτή η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, η Λιού Σία ζητά από περίπου εκατό οικείους του άντρα της -μεταξύ των οποίων πνευματικοί άνθρωποι, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι- να μεταβούν στο Όσλο για την τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ στις 10 Δεκεμβρίου 2010.
«Με βάση την παρούσα κατάσταση, η πιθανότητα να πάμε να παραλάβουμε το βραβείο ο Σιαομπό κι εγώ είναι ελάχιστη», γράφει η Λιού Σία η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο από τις 8 Οκτωβρίου οπότε ανακοινώθηκε η βράβευση του άντρα της.
«Πιστεύω ότι ο Σιαομπό θα επιθυμούσε διακαώς να παρευρεθούν οι φίλοι του σε αυτή την ιστορική τελετή», προσθέτει η Λιού Σία.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή συντάχθηκε πράγματι από την ίδια τη σύζυγο του Κινέζου αντιφρονούντα, καθώς οι αρχές έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας της Λιού Σία με το εξωτερικό.
Ο Γιανγκ Ζιανλί, Κινέζος αντιφρονών που ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Λιού Σία του ανέθεσε να συντονίσει τη μετάβαση στο Όσλο των οικείων του Λιού Σιαομπό, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει τα ονόματα όσων θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...