Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

«Ο Σιαομπό αφιερώνει το Νόμπελ στους νεκρούς της Τιενανμέν»

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν την απελευθέρωση του  Σιαομπό Ο φυλακισμένος κινέζος διαφωνών Λιού Σιαομπό, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αφιερώνει το βραβείο του στους νεκρούς της Τιενανμέν, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και η οποία ήρθε σε επαφή με τη σύζυγο του διαφωνούντα αφού αυτή μίλησε με το σύζυγό της. 
 
Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν την απελευθέρωση του Σιαομπό "Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στις ψυχές που χάθηκαν στις 4 Ιουνίου", είπε ο Λιου Σιαομπό στη σύζυγό του Λου Σιά αναφερόμενος στο δημοκρατικό κίνημα της πλατείας Τιενανμέν του Πεκίνου, που ξεκίνησε από τους φοιτητές το 1989 και κατεστάλη από το κινεζικό καθεστώς.

Η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα (HRIC) έκανε γνωστό πως πρόκειται για τη μοναδική επαφή που μπόρεσε να έχει η Λου Σιά με το σύζυγό της, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Σύμφωνα με την HRIC, ο Λιού Σιαομπό διαβεβαίωσε τη σύζυγό του ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην Τιενανμέν έδωσαν τη ζωή τους "για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία".


Στην ίδια ανακοίνωση, η HRIC επιβεβαιώνει πως αφού είδε το σύζυγό της για περίπου μία ώρα η Λου Σιά επέστρεψε στο Πεκίνο όπου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Νωρίτερα, η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom Now είχε γνωστοποιήσει πως η Λου Σια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...