Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Σερβία: Βανδαλισμοί και επεισόδια στην «Πορεία Υπερηφάνειας»

Τουλάχιστον 122 άτομα τραυματίστηκαν σήμερα στο Βελιγράδι καθώς ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την «Πορεία Υπερηφάνειας» των ομοφυλοφίλων.
Επεισόδια και βανδαλισμοί σε πορεία ομοφυλοφίλων στο Βελιγράδι Τα επεισόδια, ξεκίνησαν γύρω στις 11 το πρωί, ταυτόχρονα με την έναρξη της «Πορείας Υπερηφάνειας». Διαδηλωτές μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων προσπάθησαν να σπάσουν τους κλοιούς ασφαλείας που δημιούργησε η αστυνομία και να εισβάλουν στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν η πορεία Belgrade Pride.  
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Ωστόσο, τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης διήρκεσαν για τουλάχιστον επτά ώρες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 122 άτομα εκ των οποίων περίπου οι εκατό είναι αστυνομικοί. Επίσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία και καταστήματα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε τους βανδαλισμούς και τα επεισόδια. «Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών αποτελούν επίθεση κατά του κράτους της Σερβίας» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος ενώ διαβεβαίωσε ότι «το σερβικό κράτος θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα τους και καμία προσπάθεια καταπάτησης των ελευθεριών δεν θα περάσει».
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ειρηναίος, δια στόματος του επισκόπου Αθανασίου, βικάριου του Πατριαρχείου, καταδίκασε επίσης τα βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα. Ο επίσκοπος Αθανάσιος διευκρίνισε ότι κανένας ιερέας δεν είχε την έγκριση της Εκκλησίας για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της Πορείας Belgrade Pride. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των επεισοδίων υπήρξαν και ιερείς μεταξύ των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...