Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

308 σφαίρες κατά του «Μαβί Μαρμαρά»

Israel soldiers attacked while boarding the Ma...Image by IsraelMFA via Flickr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
Οι Ισραηλινοί κομάντος εξαπέλυσαν 308 πραγματικές σφαίρες πάνω σε ένα σκάφος που μετέφερε βοήθεια με προορισμό τη Γάζα τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να αποκρούσουν τους επιβάτες που τους επιτέθηκαν με φονικά όπλα, περιλαμβανομένου και ενός ημιαυτόματου πιστολιού Uzi, το οποίο άρπαξαν από τους κομάντος, δήλωσε την Κυριακή ο πλέον υψηλόβαθμος στρατηγός του Ισραήλ.

Καταθέτοντας για δεύτερη φορά ενώπιον διορισμένης από το κράτος επιτροπής έρευνας, ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι επέμεινε πως η δολοφονία από το ναυτικό εννέα φιλοπαλαιστίνιων Τούρκων πάνω στο πρώην κρουαζιερόπλοιο «Μαβί Μαρμαρά» ήταν αναπόφευκτη.

Οι καταδρομείς του ναυτικού είχαν εφοδιαστεί με εξοπλισμό κατά των διαδηλώσεων, αλλά σύντομα άρχισαν να εξαπολύουν πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσουν τους οπλισμένους επιβάτες, επειδή «αν δεν το έκαναν αυτό, θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες», είπε ο Ασκενάζι στην εξαμελή Επιτροπή Τουρκέλ.

Η Άγκυρα, η οποία θέλει αποζημιώσεις και μία συγγνώμη από το Ισραήλ, έχει απορρίψει την επιτροπή Τουρκέλ ως πολύ περιορισμένης εμβέλειας. Η επιτροπή έχει, ωστόσο, καλέσει επιβάτες του Μαβί Μαρμαρά να καταθέσουν - πολλοί από τους οποίους επιμένουν πως η σφαγή από τους κομάντος ήταν απρόκλητη - και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εξετάσει επισταμένα την εμπλοκή του ισραηλινού ναυτικού.

Ο Ασκενάζι δήλωσε πως οι στρατιώτες εξαπέλυσαν 308 βολές με πραγματικά πυρά. Ανώτατος σύμβουλος του στρατηγού δήλωσε στο Reuters πως 70 από αυτές είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραύματα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν προειδοποιητικές. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τα ευρήματα των τουρκικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία οι εννέα ακτιβιστές που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ενώ υπήρχαν τραύματα από σφαίρες σε άλλους 24 ανθρώπους που τραυματίστηκαν. «Εκείνοι που κάνουν ερωτήσεις (για την τακτική) θα έπρεπε να προτείνουν μια εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Ασκενάζι.

Το Μαβί Μαρμαρά και άλλα πέντε σκάφη προσπαθούσαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...