Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο «γολγοθάς» των παράνομων μεταναστών στον Έβρο

Το δικό τους «γολγοθά» εξακολουθούν να ανεβαίνουν οι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται στον Έβρο. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης στα μικρά κελιά και στις αποθήκες γίνονται αιτία για πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Αυτό διαπίστωσαν μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), όταν περιέθαλψαν 1.809 μετανάστες, από το Δεκέμβριο του 2010 ώς το Μάρτιο του 2011.
Έξι στα δέκα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας τους στον Έβρο δεν προϋπήρχαν, αλλά προκλήθηκαν ή συνδέονται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης.
Οι 1.147 υπέφεραν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους, διάρροια, εντερικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, συχνά οι κρατούμενοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά τα εμφανίζουν εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής.
«Οι περισσότεροι δεν ήταν άρρωστοι όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτησης. Αρρώστησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά», επισημαίνει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια του προγράμματος των ΓΧΣ για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Κελιά - «αποθήκες»
Από τους 1.809 μετανάστες που φρόντισαν οι ομάδες των ΓΧΣ στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, το Σουφλί και τις Φέρες, καθώς και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο, 18 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι συνθήκες χαρακτηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως απάνθρωπες: πολλοί μετανάστες στοιβάζονται, αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα ή κρατούνται μέχρι και έξι μήνες, με συνέπεια να επιδεινώνεται η φυσική και ψυχική υγεία τους και να αυξάνεται ο κίνδυνος διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Αυτό, εξάλλου, τονίζουν και στην έκθεσή τους, το Μάιο του 2011, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Όπως ανέφεραν αστυνομικοί, «όσοι μετανάστες και να έρθουν, δε χωράνε. Στοιβάζονται ακόμη και 600 άτομα, όταν η χωρητικότητα είναι για 374. Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κέντρο είναι μεγάλη, αλλά το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το αίτημα».
«Συναγερμό» για την άθλια κατάσταση σήμαναν πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά από επιτόπια έρευνα διαπίστωσαν ότι τίθενται ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων που οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις ελλείψεις στελέχωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καλούν τις αρχές να διασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, ενώ υπογραμμίζουν ότι καμία βελτίωση δεν έχει σημειωθεί παρά τη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων.
piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...