Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΕΔΔΑ: Απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές Ιωαννίνων

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δικαίωσε προσφεύγοντα που κρατείτο στις φυλακές Ιωαννίνων μέχρι το 2009. Οι αξιοθρήνητες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε στο κελί του ήταν ο λόγος. Η Ελλάδα κλήθηκε να του καταβάλει 10 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη.
Επιπλέον 2,5 χιλιάδες ευρώ κλήθηκε να πληρώσει το ελληνικό κράτος στον προσφεύγοντα για τη δικαστική του δαπάνη, με απόφαση του ΕΔΔΑ τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Ο προσφεύγων είχα καταδικαστεί για παράβασεις του νόμου «περί τα ναρκωτικά» και κρατήθηκε για περίπου 1 χρόνο στις φυλακές Ιωαννίνων.
Κρατήθηκε σε ένα κελί 50 τ.μ. μαζί με άλλους 30 κρατουμένους. Το κελί ήταν γεμάτο κρεβάτια τόσο κοντά μεταξύ τους, που μόλις μπορούσε να περάσει ενώ δεν υπήρχε εξαερισμός. Οι τουαλέτες ήταν λίγες για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, χωρίς εξαερισμό επίσης και σε κατάσταση ερειπίου. Συν τοις άλλοις, οι φυλακές Ιωαννίνων ήταν δυναμικότητας 80 κρατουμένων αλλά είχε 220.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο προσφεύγων υπέστη μεγάλο συγχρωτισμό το διάστημα που κρατείτο στις Φυλακές Ιωαννίνων, καθώς η επιφάνεια που του αναλογούσε στο κελί ήταν της τάξεως των 1,65 τ.μ, που είναι κατώτερο από το ανθρωπιστικά ελάχιστο των 6 τ.μ.
Αυτό είναι το ελάχιστο όριο των 6 τ.μ τόσο σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο της χώρας όσο και με τους κανόνες της ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων.
Ο προσφεύγων υποβλήθηκε σε έντονη δοκιμασία, που υπερβαίνει το αναπόφευκτο επίπεδο ανοχής, που είναι σύμφυτο με τη φυλάκιση και υποβλήθηκε σε απάνθρωπη και εξευτελιστική διαδικασία, αποφάνθηκε το ΕΔΔΑ.
Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα, η οποία κλήθηκε να πληρώσει στον προσφεύγοντα το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη και το ποσό των 2,5 χιλιάδων ευρώ για τη δικαστική του δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...