Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου µια καθολική, συντηρητική χώρα όπως η Πορτογαλία είπε το οριστικό «ναι» στον γάµο οµοφυλοφίλων, ένα νεαρό ζευγάρι από το Μαλάουι, ο 20χρονος Τιβόνγκε Τσιµπαλάνγκα και ο 26χρονος Στίβεν Μοντζέζα, καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη µε καταναγκαστικά έργα, επειδή τόλµησε να δηµοσιοποιήσει τη σχέση του.
Στις 26 Δεκεµβρίου, ο Τιβόνγκε και ο Στίβεν γιόρτασαν τον αρραβώνα τους µε ένα πάρτι στο ξενοδοχείο όπου ο πρώτος εργαζόταν ως πορτιέρης ένα πάρτι πρωτοφανές για τα δεδοµένα του Μαλάουι, µιας πάµπτωχης χώρας 15 εκατοµµυρίων στη Νοτιοανατολική Αφρική.
Την εποµένη, οι δύο νεαροί συνελήφθησαν και κλείστηκαν στο Τσιτσίρι, διαβόητη φυλακή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης υπεράριθµων κρατουµένων. Μέσα Ιανουαρίου, σύρθηκαν στο δικαστήριο. Ο Τιβόνγκε δεν άντεξε τα γιουχαΐσµατα του κοινού και κατέρρευσε. Τον υποχρέωσαν να επιστρέψει µε µια σφουγγαρίστρα και να καθαρίσει ο ίδιος τον εµετό του, παρ ότι πάσχει από ελονοσία. Χθες, ήταν η σειρά του συντρόφου του να καταρρεύσει.
Ακούγοντας τον δικαστή Νιακουάουα Ουσίουα Ουσίουα να τους απαγγέλλει την ποινή 14 χρόνια φυλάκιση µε καταναγκαστικά έργα για «αφύσικες πράξεις» και «χονδροειδή προσβολή της δηµοσίας αιδούς», ο 26χρονος Στίβεν ξέσπασε σε κλάµατα. Εκλαιγε ακόµα καθώς τον ανέβαζαν στο βαν που θα τον µετέφερε µαζί µε τον Τιβόνγκε πίσω στη φυλακή. Οµως οι εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί εντός και εκτός του δικαστηρίου στην πόλη Μπλαντάιρ δεν έδειχναν καµία συµπάθεια:
«Καλά να πάθετε!», «Επρεπε να σας ρίξουν 50 χρόνια!» κραύγαζαν ανάµεσα σε γιουχαΐσµατα.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Δυτικοί ακτιβιστές κάλεσαν τους διεθνείς δωρητές να παγώσουν τη βοήθεια προς το Μαλάουι η χώρα βασίζεται στην ξένη βοήθεια κατά 40% του προϋπολογισµού της. «Δεν είναι στην κουλτούρα µας να παντρεύονται µεταξύ τους οι άνδρες. Κάποια από αυτά τα δικαιώµατα δεν είναι καλά για την κουλτούρα µας», αντέτεινε χθες σύµβουλος του προέδρου Μπίνγκου Γουά Μουταρίκα. Η Διεθνής Αµνηστία έχει υιοθετήσει τους Τσιµπαλάνγκα και Μοντζέζα ως κρατουµένους συνειδήσεως. Η οργάνωση ΑΙDS Law Ρroject, µε έδρα τη Νότια Αφρική, ζήτησε να πραγµατοποιηθούν σε ολόκληρο τον κόσµο διαδηλώσεις κατά του Μαλάουι. Με κοινή τους δήλωση, τρεις βρετανοί βουλευτές, οι Χένρι Μπέλιγχαµ, Στίβεν Ο Μπράιεν και Λιν Φέδερστοουν, αξίωσαν από την κυβέρνηση του Μαλάουι να αναθεωρήσει τη νοµοθεσία της ώστε να διασφαλίσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. «Βήµα προς τα πίσω» χαρακτήρισε την καταδίκη του νεαρού ζευγαριού και το αµερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ωστόσο γνωστό ότι συντηρητικοί αµερικανοί ευαγγελιστές ενθαρρύνουν την οµοφοβία στις χώρες της Αφρικής.
Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση των δύο νεαρών γίνεται αφορµή να πάρει µορφή, έστω και δειλά, στο Μαλάουι ένα κίνηµα υπέρ των δικαιωµάτων των οµοφυλοφίλων. «Πώς είναι δυνατόν να καταδικαστούν σε 14 χρόνια µόνο και µόνο επειδή αγαπούν ο ένας τον άλλο;», αναρωτιόταν χθες ο Γκιφτ Τραπένς, διευθύνων σύµβουλος του νεοσύστατου Κέντρου για την Ανάπτυξη των Ανθρώπων. «Και 20 χρόνια να τους ρίχνανε στη φυλακή, δεν θα άλλαζε ο σεξουαλικός προσανατολισµός τους».
Με µια µατιά
Μόλις οκτώ χώρες σε ολόκληρο τον κόσµο, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Νότια Αφρική και (πρόσφατα) η Πορτογαλία επιτρέπουν τους γάµους µεταξύ οµοφυλοφίλων n Από τις 54 χώρες και εδάφη της Αφρικής, η οµοφυλοφιλία είναι παράνοµη στις 34 και νόµιµη µόνο σε 14 στις υπόλοιπες 6 δεν είναι επισήµως παράνοµη αλλά ούτε και ανεκτή n Στο Σουδάν, τη Μαυριτανία και τη Βόρεια Νιγηρία, η οµοφυλοφιλία τιµωρείται µε θάνατο.
Στην Ουγκάντα συζητείται νόµος που προβλέπει ποινή θανάτου για ορισµένες περιπτώσεις «διακεκριµένης οµοφυλοφιλίας» n Ακόµα και στη Νότια Αφρική, τη µοναδική αφρικανική χώρα που αναγνωρίζει τα δικαιώµατα των οµοφυλοφίλων, έχουν αναφερθεί επανειληµµένα κρούσµατα βιασµού οµοφυλόφιλων γυναικών από συµµορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ