Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Τάσεις φυγής από τους μετανάστες της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). To ενδεχόμενο επαναπατρισμού εξετάζουν αρκετοί από τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα ενόψει των δυσμενών εξελίξεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.
Εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών περιέγραψαν  τις δυσκολίες και τις αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα καθώς η χώρα αναζητά διέξοδο σε μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις της ιστορίας της.
Το μέγεθος της ανησυχίας είναι τέτοιο που μία μικρή μερίδα μεταναστών, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα επιστρέφοντας πίσω στον τόπο καταγωγής της ή αναζητώντας αλλού την τύχη της. Ωστόσο, οι περισσότεροι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην Ελλάδα ή θα επαναπατριστούν.
«Ηδη έχουν ξεκινήσει κάποιοι Αλβανοί να επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε ο κ. Ηλίας Θάκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα, θέλοντας να δείξει το μέγεθος τη ανησυχίας στις τάξεις των ομοεθνών του για την οικονομική κρίση. «Για πολλούς οι δουλειές έχουν σταματήσει και πλέον κάθονται στα καφενεία», ανέφερε χαρακτηριστικά .
Οπως σημείωσε ο ίδιος, «οι μετανάστες είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την κρίση», όμως από την άλλη, ειδικά οι Αλβανοί που έχουν «ριζώσει» τόσα χρόνια στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν πίσω. «Εχουν ανοίξει δουλειές, έχουν στείλει τα παιδιά τους στα σχολεία εδώ γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να πάρουν μία τέτοια απόφαση», συμπλήρωσε.
«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι μεγάλο ζήτημα για τους μετανάστες, καθώς είναι το πρώτο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται», τόνισε ο κ. Ανουάρ Ικμπάλ εκπρόσωπος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Ειδικά οι Πακιστανοί, μεγάλο μέρος των οποίων απασχολείται στην οικοδομή, εδώ και ένα χρόνο βλέπουν τις δουλειές τους να χάνονται», είπε και πρόσθεσε: «Είναι βέβαια παντού αυτό το φαινόμενο. Aκόμη όμως και τα μαγαζιά του κέντρου μπορεί να δει κανείς ότι μένουν κλειστά».
Ο κ. Ικμπάλ δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει ότι έχει παρατηρήσει αύξηση στις περιπτώσεις επαναπατρισμού των Πακιστανών, οι οποίοι με τα ελληνικά χαρτιά δεν μπορούν να μεταβούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό και αναγκαστικά, αν θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, επιστρέφουν στο Πακιστάν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα λόγια της κ. Μπεάτας Παναγιωτοπούλου, υποδιευθύντριας του Πολωνικού Σχολείου, η οποία επεσήμανε πως οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά είναι μειωμένες, καθώς υπάρχουν αρκετοί Πολωνοί μετανάστες που έχουν επιλέξει την οδό της επιστροφής στην πατρίδα τους. Ο λόγος είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας, όχι τόσο στις γυναίκες, όσο στους άντρες: «Oι Πολωνοί ειδικεύονται σε τεχνικές εργασίες και είναι επόμενο να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της κρίσης στην οικοδομή. Οι γυναίκες που απασχολούνται κυρίως σε σπίτια είναι σε καλύτερη μοίρα», ανέφερε.
Τo συμπέρασμα ότι όσοι ασχολούνται με τις βοηθητικές εργασίες στα νοικοκυριά πλήττονται λιγότερο από την κρίση επιβεβαίωσε και ο κ. Τζο Βαλένθια, πρόεδρος της Ενωσης Φιλιππινέζων Ελλάδας. «Οι δουλειές στα σπίτια είναι πιο ασφαλείς», τόνισε και πρόσθεσε πως, εξ όσων γνωρίζει, «γενικά οι Φιλιππινέζοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο επαναπατρισμού».
Οσο για τις προοπτικές που έχει η χώρα να εξέλθει από την τρέχουσα δυσκολία, οι εκπρόσωποι των μεταναστών φαίνονται σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι. «Υπάρχει μία προσπάθεια και, εάν τηρηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση», είπε ο κ. Ικμπάλ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας: «Είναι βεβαίως σημαντικό το θέμα της ανάπτυξης. Θα κρίνει πολλά».
Παράλληλα και ο κ. Ηλίας Θάκας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει «αρκεί να καταβάλλει αρκετή προσπάθεια», όπως τόνισε .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απογραφή του 2001 το ποσοστό των καταγεγραμμένων μεταναστών επί του γενικού πληθυσμού ανήλθε στο 7%, ωστόσο πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ειδικών το ανεβάζουν στο 10-12% -περίπου 1.000.000 άτομα. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ  Ν. ΥΟΡΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...