Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. OI ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που ανακάλυψαν με έκπληξη πολίτες τρίτων χωρών να έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και να διαβιούν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό υπό άθλιες συνθήκες περιμένοντας ευκαιρία να φύγουν λαθραία στην Ιταλία,
θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:
Πριν από περίπου ένα χρόνο, παρόμοια κατάσταση με αυτή που έχει δημιουργηθεί τώρα στην Ηγουμενίτσα υπήρχε στο λιμάνι της Πάτρας. Και τότε, άνθρωποι από τρίτες χώρες παρέμεναν προσωρινά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες υγιεινής, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να φύγουν προς Ιταλία. Τότε, και συγκεκριμένα στις 12/7/2009, η «απάντηση» της Ελληνικής πολιτείας ήταν «επιχείρηση σκούπα» και κατεδάφιση του καταυλισμού.
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από την Πάτρα είναι αυτοί που τώρα βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα, μαζί φυσικά και με άλλους, καινούργιους απελπισμένους. Επίσης είναι προφανές ότι αν εκδιωχθούν και από εκεί, θα προσπαθήσουν να βρουν ένα άλλo σημείο συγκέντρωσης πριν αποπειραθούν να εγκαταλείψουν το Ελληνικό έδαφος για μια άλλη πιο φιλόξενη Ευρωπαϊκή χώρα.
Όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να μην τηρεί τις νομικές της υποχρεώσεις (που προβλέπονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική νομοθεσία), όσο εξακολουθεί να διατηρεί μια διαδικασία ασύλου-ντροπή (με απίστευτες καθυστερήσεις και παρακωλύσεις στην παραλαβή και εξέταση των αιτημάτων, με συνεντεύξεις που διεξάγονται από ανεπαρκείς υπαλλήλους και διερμηνείς, με μηδαμινά ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων και κατάργηση του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας), όσο οι παροχές προς τους αιτούντες άσυλο παραμένουν ανύπαρκτες (συμπεριλαμβανομένης και της στέγασης) και όσο η συμπεριφορά των αρχών παραμένει απαράδεκτη (με επιχειρήσεις «σκούπα» εναντίον ακόμη και ανηλίκων ή οικογενειών, με ανοχή συμπεριφορών ρατσιστικής βίας προερχόμενες από Έλληνες πολίτες), οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να στοιβάζονται σε προσωρινούς καταυλισμούς και θα συνεχίσουν να προσπαθούν –χάνοντας συχνά τη ζωής τους- να κρυφτούν σε κάποια νταλίκα και κατόπιν στο πλοίο, που θα τους πάρει μακριά από την αφιλόξενη Ελλάδα.
Το ερώτημα είναι αν όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε όλη αυτή την προαναφερόμενη κατάσταση, που μας προσβάλλει και μας εκθέτει, παριστάνοντας απλά τους έκπληκτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...