Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πόντιοι: Ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Με εκδηλώσεις μνήμης σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου ζουν ποντιακής καταγωγής πολίτες, κορυφώθηκαν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα των Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα.
Στη Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με κεντρικούς ομιλητές τους βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, τον ελληνικής καταγωγής Νίκο Παπαδόπουλο και την τέως πρόεδρο του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Ulla Hoffmann.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου και δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μεθοδικά και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις ανά τον κόσμο, μέχρι την τελική δικαίωση. Κάλεσαν δε την Τουρκία να ομολογήσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας και να υποβάλλει αίτηση συγγνώμης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γ. Παρχαρίδης, μάλιστα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει την ποντιακή γενοκτονία στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την τουρκική κυβέρνηση, από τη Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει τα κοινοβούλια των ξένων χωρών και από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της διεθνούς καταδίκης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς το τουρκικό προξενείο, όπου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...