Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μετανάστες στη Βρετανία είναι σύγχρονοι σκλάβοι

Χιλιάδες εργαζόμενοι υφίστανται σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική βία από τους εργοδότες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως με την έρευνα των Ελεγκτών Εργασίας στη Μ. Βρετανία.
Περισσότεροι από 15.000 εργάτες μετανάστες φθάνουν κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.
Αλλά, σύμφωνα με παράλληλη έρευνα του Channel 4, οι περισσότεροι εργάζονται υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
"Το 20% των μεταναστών πέφτουν θύματα κακοποίησης, σωματικής και ψυχολογικής, τούς καίνε με σίδερα, τούς απειλούν με μαχαίρια και τούς πετούν βραστό νερό πάνω στο σώμα τους, τούς εξευτελίζουν και τούς απειλούν και τούς αποκαλούν σκυλιά, γαϊδούρια, ηλίθιους και αγράμματους", επισημαίνεται στην αναφορά της ΜΗ Κυβερνητικής Οργάνωσης Kalayaan.
Οι μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δεν δικαιούνται άδειες ή ρεπό, ενώ ως μισθό παίρνουν λιγότερα από 50 λίρες την εβδομάδα για 20 ώρες δουλειάς καθημερινά.
Επίσης, οι "αρμόδιοι" τούς κατάσχουν τα διαβατήρια, τους εκβιάζουν με την απειλή ότι θα τους καταγγείλουν.
"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει σαφές είναι δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη 'δουλεία' τυχαία", δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Anti-Slavery International, Άινταν ΜακΚουέντ.
Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνάται εάν εμπλέκονται και ξένοι διπλωμάτες στα κυκλώματα αυτά, αν και θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους.
"Δεν έχεις και πολλές επιλογές. Είτε θα μείνεις στον τόπο σου και θα κοιτάζεις τα παιδιά σου να πεθαίνουν από την πείνα, είτε θα πάρεις την απόφαση να έρθεις να δουλέψεις εδώ, στη Μ. Βρετανία, γνωρίζοντας τι σε περιμένει", δήλωσε μια κοπέλα από τις Φιλιππίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...