Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ πρόταση για ανοιχτή θητεία των γκέι στρατιωτών

Χωρίς η πρόταση να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, η Γερουσία των ΗΠΑ δεν θα ανοίξει το διάλογο για κατάργηση του νόμου που εμποδίζει σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν ανοιχτά στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, η πρόταση συγκέντρωσε 56 ψήφους υπέρ και 43 κατά, δεν είχε δηλαδή την απαραίτητη πλειοψηφία των 60 ψήφων για να προχωρήσει η εξέτασή της. Ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς·μία γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που δήλωνε ότι θα ψηφίσει υπέρ, απέσυρε τελικά τη στήριξή της.
Η άρση απαγόρευσης θητείας για τους γκέι είχε προταθεί επί προεδρίας Κλίντον, αλλά συνάντησε αντιδράσεις που οδήγησαν τελικά στη συμβιβαστική πολιτική «don't ask, don't tell», σε κάπως ελεύθερη μετάφραση «μη ρωτάτε, μην απαντάτε».
Οι διατάξεις του νόμου ζητούν από τους αξιωματικούς να μην ρωτούν στρατιώτες και στελέχη αν είναι γκέι, αλλά και τους στρατιώτες να μην απαντούν σε παρόμοια ερωτήματα.
Ωστόσο, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να τιμωρηθούν με απόταξη αν αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Η εξέλιξη στη Γερουσία, υπογραμμίζουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σημαίνει ότι χάθηκε μία ευκαιρία για την αλλαγή του νόμου. Αν μάλιστα οι Δημοκρατικοί χάσουν έδαφος κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι πιθανότητες αλλαγής θα γίνουν ακόμα λιγότερες.
Αναλυτές προσθέτουν ότι οι Δημοκρατικοί δεν εργάστηκαν εντατικά για την αλλαγή του νόμου, παρά την υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα. Το Πεντάγωνο πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου το πόρισμά του για το θέμα της άρσης της απαγόρευσης, όπως ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτς Γκέιτς.
Παράλληλα, εκκρεμεί στη Γερουσία και η έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2011, ύψους 726 δισεκατομμυρίων δολαρίου, λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράν αλλά και λόγω αυξήσεων μισθών.
Οι Δημοκρατικοί είχαν ενσωματώσει στο νομοσχέδιο των δαπανών τις άσχετες διατάξεις για τους ομοφυλόφιλους για να εξαναγκάσουν τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν το νομοσχέδιο, αναφέρουν αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...