Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος στον εξευτελισμό




Μόνον με εντολή Εισαγγελέα και κάτω από ορισμένες συνθήκες θα γίνεται πλέον η κολπική (ενδοσωματική) έρευνα στις γυναίκες κρατούμενες των φυλακών.

Στην ουσία δεν πρόκειται για πλήρη απαγόρευση της πρακτικής αυτής, που εφαρμοζόταν κατά κόρον σε όλες τις φυλακές της χώρας και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε. , αλλά για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αυτή διενεργείται.

Στην πράξη, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Α.Κατσιφάρα, η έρευνα θα γίνεται μόνον όταν κρίνεται από τη διεύθυνση και το προσωπικό των φυλακών, κατόπιν διαβίβασης του αιτήματος και έγκρισης από εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή, την κολπική έρευνα, θα διενεργεί γιατρός και σε καμία περίπτωση σωφρονιστικός υπάλληλος, ακόμη και αν πρόκειται για γυναίκα, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Σχετικά με την σωματική έρευνα των κρατουμένων, με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι θα γίνεται όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή σε κλειστό και απομονωμένο χώρο από τουλάχιστον δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ίδιου φύλου με το πρόσωπο που υποβάλλεται στην έρευνα.

Όπως ρητά τονίζει στην απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός, με την κατάργηση της κολπικής έρευνας, καταργούνται πρακτικές που συνηθίζονταν έως τώρα και που ευθέως προσέβαλαν το νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
www.enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...