Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

«ΕΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΚΤΩ ΜΗΝΩΝ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΣΕ ΚΕΛΙ - ΤΕΚΕ»

Ενα βήμα πριν από τον διασυρμό βρίσκεται η Ελλάδα καθώς έχει λάβει αυστηρή προειδοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την αστυνομική βία, διαφορετικά θα εκδοθεί δημόσια καταγγελία εναντίον της. 
 
«Στα 20 χρόνια ύπαρξης της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τέσσερις ή πέντε δημόσιες καταγγελίες» λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς το «Βήμα» ο Μάριο Φελίτσε, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2009 και έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση-καταπέλτη για την συμπεριφορά των αστυνομικών, τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών και την κατάσταση των ελληνικών φυλακών.

Βρέφος σε «φουγάρο»
Αστυνομικό τμήμα οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης βλέπει ένα μωρό οκτώ μηνών να κρατείται μαζί με τη μητέρα του σε ένα κελί το οποίο μοιράζονται με μια κρατούμενη που καπνίζει σαν φουγάρο. «Η μητέρα ήταν μη καπνίστρια.Ακόμη και μόνη της,δεν έπρεπε να κρατείται στο ίδιο κελί με κάποια που καπνίζει συνέχεια, πόσω μάλλον που είχε και το μωρό» λέει ο κ. Φελίτσε. «Οι αρχές οφείλουν να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία». Επιπλέον, «δεν υπήρχε ζεστό νερό για να πλύνει το παιδί ούτε της παρείχαν πάνες ή άλλα προϊόντα για την υγιεινή του».

Αυτή είναι η Ελλάδα: καταργεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους αλλά την ίδια στιγμή αναγκάζει μωρά να συμβιώσουν με μανιώδεις καπνιστές. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Ελλάδα τέσσερις φορές την τελευταία πενταετία (η συνήθης πρακτική είναι μία επίσκεψη κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερες ανησυχίες) θυμάται ότι στην προτελευταία επίσκεψή του, τον Σεπτέμβριο του 2008, είχε συνοδεύσει στο νοσοκομείο ένα μετανάστη ξυλοκοπημένο από αστυνομικούς, ο οποίος υπέφερε και από κήλη. «Κάνε υπομονή», τον συμβούλευσε, καθησυχάζοντάς τον ότι θα του παρασχεθεί περίθαλψη. Εναν χρόνο αργότερα, ο κ. Φελίτσε επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού όπου τον πλησίασε ένας κρατούμενος και του είπε: «Ακόμη κάνω υπομονή. Ακόμη πονάω». Ηταν ο ίδιος μετανάστης- με την ίδια κήλη.

«Οι Αρχές με πληροφόρησαν ότι ζήτησαν συγγνώμη από τον άνθρωπο αυτόν» λέει ο κ. Φελίτσε, δικηγόρος από τη Μάλτα ο οποίος είναι από το 2000 μέλος της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων που ερευνά τις συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές, ψυχιατρεία και όπου αλλού υπάρχει στέρηση ελευθερίας στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τονίζει όμως ότι ο στόχος δεν είναι να λυθούν μεμονωμένες υποθέσεις αλλά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά. Η Ασφάλεια ανακρίνει
«Μιλάμε για μίνιμουμ συνθήκες αξιοπρέπειας, όχι για πολυτέλειες» προσθέτει. Η έκθεση αναφέρει «κλωτσιές, μπουνιές, χαστούκια και χτυπήματα με κοντάρια και άλλα αντικείμενα, κυρίως κατά την ανάκριση στην Ασφάλεια αλλά και κατά τη σύλληψη». Και συνεχίζει: « Σε ορισμένες περιπτώσεις η κακομεταχείριση είναι τόσο σοβαρή, που μπορεί να θεωρηθεί βασανιστήριο ». Στηλιτεύει επίσης τις ρυπαρές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και σε φυλακές και πλείστες άλλες ελλείψεις που πλήττουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση» λέει ο κ. Φελίτσε. «Πρέπει όμως να πάρει μέτρα που δεν κοστίζουν χρήματα. Η ανέγερση μιας νέας φυλακής είναι ακριβή, όχι όμως και η αναδιοργάνωση της ιατρικής περίθαλψης κρατουμένων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική. Κοστίζει τόσο πολύ να καθαριστεί ένα κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών; Τι είναι πιο ακριβό, να τους παρέχουμε σαπούνι και απορρυπαντικό ή να τους νοσηλεύουμε με μολυσματικές ασθένειες;».

Στην Ελλάδα, λέει, «βλέπουμε τα ίδια προβλήματα να χρονίζουν». Ωστόσο ο κ. Φελίτσε έχει ελπίδα. «Μέχρι πέρυσι, οι απαντήσεις που παίρναμε από την ελληνική κυβέρνηση είτε αμφισβητούσαν τα στοιχεία της έκθεσής μας είτε είχαν αμυντικό τόνο. Η τελευταία απάντηση είναι πιο ρεαλιστική και ανοιχτή και αυτό αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο στην ελπίδα».

Εξευτελιστικές «έρευνες» στις γυναίκες
«Τ η χειρότερη εντύπωση απ΄ όλα μού έκανε η πρακτική των τακτικών ερευνών στις σωματικές κοιλότητες των γυναικών κρατουμένων» λέει ο κ. Φελίτσε (φωτογραφία επάνω). Επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας, όπου διεπίστωσε ότι οι κρατούμενες υποβάλλονταν στην έρευνα αυτή τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την επιστροφή τους στη φυλακή (για να πάνε στο δικαστήριο, στο νοσοκομείο κ.λπ.). «Αν μια κρατούμενη αρνιόταν,της έδιναν με το ζόρι καθαρτικά και την έκλειναν στην απομόνωση, όπου παρακολουθούσαν τις κενώσεις της» λέει. Η έρευνα στις σωματικές κοιλότητες γινόταν ακόμη και όταν η φυλακισμένη ήταν με χειροπέδες και συνοδευόταν από αστυνομικούς καθ΄ όλη την απουσία της από τη φυλακή.

«Δεν είναι μόνο η ίδια η πρακτική που φαίνεται απίστευτη αλλά και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει. Οι έρευνες πραγματοποιούνταν από γυναίκες δεσμοφύλακες, τη στιγμή που ακόμη και μια νοσοκόμα χρειάζεται ειδική εκπαίδευση» συνεχίζει. «Η απάντηση των ελληνικών αρχών είναι ότι η πρακτική αυτή έχει πλέον σταματήσει.Ωστόσο σε προηγούμενη επίσκεψή μας, το 2005, είχαμε επισημάνει το ίδιο πρόβλημα και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι έρευνες θα γίνονταν μόνο στις περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητο και από ειδικευμένο γιατρό».

Εντύπωση προκαλεί επίσης γιατί οι φυλακισμένες περνούν από σωματική έρευνα κατά την έξοδό τους από τη φυλακή τη στιγμή που οι Αρχές υποστηρίζουν ότι η πρακτική αποσκοπεί στο να μη φέρουν μέσα ναρκωτικά. Η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι η διαδικασία αυτή είναι ρουτίνα και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για διακίνηση ναρκωτικών.
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...