Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αυστριακή εμπλοκή και για την παράνομη μετανάστευση

Η Βιέννη δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πάγωμα των διαδικασιών επαναπροώθησης στην Ελλάδα μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.
Αν υπάρξει, ωστόσο, μεγάλος αριθμός σχετικών περιπτώσεων, η Αυστρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων παροχής ασύλου.
Στις 27 Οκτωβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας έκανε δεκτή την προσφυγή μιας Αφγανής με τρία ανήλικα παιδιά, που δεν ήθελε να σταλεί στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κακές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μεταναστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της προβλεπόμενης στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα 161 μετανάστες. Σε 369 περιπτώσεις η Ελλάδα συναίνεσε στην ανάληψη της διαδικασίας παροχής ασύλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η Αυστρία ανέλαβε από μόνη της την αντίστοιχη διαδικασία.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ένα κράτος μέλος δικαιούται να στείλει μετανάστες που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στη χώρα από την οποία μπήκαν στην Ε.Ε. Η Αυστρία έχει δεχτεί κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για το γεγονός ότι κάνει χρήση των κανονισμών, δικαιολογεί όμως τη στάση της λέγοντας ότι υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την υποδοχή προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...