Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σε ιρανικό δικαστήριο οδηγήθηκε ο σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί

Panahi winning the Berlin Silver Bear in 2006 ...Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Ιράν, κατηγορούμενος γιατί γύρισε ταινία χωρίς άδεια από τις αρχές και για υποκίνηση διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ιταλία.
Ο Παναχί δεν έλαβε άδεια για να παραστεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο, μετά τη σύλληψή του, τον περασμένο Μάρτιο και την κράτησή του επί 88 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε και απεργία πείνας.
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Γαλλίδα ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός, είναι μεταξύ των παραγόντων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του Τζαφάρ Παναχί.
Ο 50χρονος Ιρανός σκηνοθέτης προκάλεσε την ενόχληση του ιρανικού καθεστώτος υποστηρίζοντας υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου, από τις οποίες επανεξελέγη ο σκληροπυρηνικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αποτέλεσμα που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις επί ημέρες.
Στην ανακοίνωσή του προς το δικαστήριο, η οποία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του φεστιβάλ της Βενετίας, ο Ιρανός σκηνοθέτης ανέφερε ότι είναι θύμα σκευωρίας και χαρακτήρισε "αστείο" το γεγονός ότι του ασκήθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ο Παναχί ανέφερε ότι μόλις είχε αρχίσει να δουλεύει τη νέα του ταινία όταν έγινε εισβολή στο σπίτι του και κατασχέθηκε η συλλογή των ταινιών του, που χαρακτηρίσθηκαν "άσεμνες".
"Δεν αντιλαμβάνομαι την κατηγορία περί "ασεμνου", όταν αφορά κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, ούτε αντιλαμβάνομαι το έγκλημα για το οποίο κατηγορούμαι.
Εάν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές, δεν προσάγετε μόνον εμάς σε δίκη, αλλά και τον κοινωνικά ευαίσθητο, ουμανιστικό και καλλιτεχνικό ιρανικό κινηματογράφο", ανέφερε στην ανακοίνωσή του προς τους δικαστές ο Ιρανός σκηνοθέτης.
Δεν έχει γίνει σαφές εάν μαζί με τον Παναχί δικάστηκε και άλλο άτομο.
Για τη δίκη δεν υπάρχει καμία πληροφορία στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης ο Ιρανός σκηνοθέτης απέρριψε την κατηγορία για υποκίνηση διαδηλώσεων, λέγοντας ότι οι ταινίες του είναι κοινωνικές, αλλά όχι πολιτικές.
"Η περίπτωσή μου είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για το πως τιμωρείται κάποιος πριν διαπράξει κάποιο έγκλημα.
Με δικάζετε για το γύρισμα μιας ταινίας, για την οποία την ώρα που με συλλάβατε δεν είχε γυριστεί παρά μόνο το 30%", πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Ιρανός σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι "ακούγεται επίσης ως αστείο" η άλλη κατηγορία- ότι δεν είχε δώσει κείμενο του σεναρίου στους ηθοποιούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...