Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Κατεδαφίζεται το τείχος στον ισραηλινό εποικισμό Γκίλο

Apartheid au cheick point de Gilo à Bethleem :...Image by cyrillelala via FlickrΤην κατεδάφιση του τείχους που υπήρχε στον εβραϊκό εποικισμό Γκίλο της Ιερουσαλήμ ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός. Το τείχος είχε ανεγερθεί για να προστετεύσει τους εποίκους από επιθέσεις από την Μπέιτ Τζάλα, παλαιστινιακή περιοχή κοντά στη Βηθλεέμ στα νότια της Δυτικής Όχθης.

Μονάδες του σώματος μηχανικών του στρατού απέσυραν κομμάτια τσιμέντου ύψους 2 μέτρων που είχαν ανεγερθεί στο Γκίλο την άνοιξη του 2001, μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το φθινόπωρο του 2000.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή» επέτρεψε την κατεδάφιση του τείχους.

Οι επιθέσεις κατά του Γκίλο είχαν σχεδόν σταματήσει αφού ο ισραηλινός στρατός είχε ανακαταλάβει την αυτόνομη ζώνη της Βηθλεέμ το Νοέμβριο του 2002 έπειτα από μία σειρά επιθέσεων κατά της Μπέιτ Τζάλα.

Στη συνέχεια ο στρατός αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2003 και παρέδωσε τον έλεγχο της ζώνης στην παλαιστινιακή αστυνομία έπειτα από μία συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η συνοικία Γκίλο έχει ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη, κοντά στη Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη. Κατοικείται από 30.000 Ισραηλινούς και ανήκει στην περίμετρο της «Μεγάλης Ιερουσαλήμ», που οικοδομήθηκε από το Ισραήλ για να ενισχύσει τον έλεγχο επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...