Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Στο εδώλιο η Ελλάδα

Στο εδώλιο της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθεται, μεθαύριο, η Ελλάδα, κατηγορούμενη, μαζί με το Βέλγιο, για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αφέθηκε να ζει στον... δρόμο χωρίς μέσα βιοπορισμού και ακόμη περιμένει μια συνάντηση με τις ελληνικές αρχές για την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Ο MSW, που εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και πέρασε στην Ελλάδα, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, ισχυρίζεται στην προσφυγή του ότι ενδεχόμενη απέλασή του στο Αφγανιστάν εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή του, δεδομένου ότι έχει ήδη υπάρξει μία απόπειρα δολοφονίας του από τους Ταλιμπάν.

Με βάση το γεγονός ότι το Δικαστήριο έκρινε, στις 10 Μαρτίου 2010, ότι η υπόθεση του MSW πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια σε δημόσια ακρόαση, προοιωνίζεται η έκδοση καταδικαστικής απόφασης, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Βελγίου, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής κατά της απέλασής του στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί στην προσφυγή του ο MSW και τα οποία έχουν γίνει, κατ' αρχήν, αποδεκτά από το Δικαστήριο, ο προσφεύγων, περνώντας από την Ελλάδα, κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζήτησε αρχικά να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ' ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές τον... απελευθέρωσαν, δίχως να δώσουν απάντηση στο αίτημά του για χορήγηση ασύλου και τον άφησαν ουσιαστικά στην τύχη του, αφού χωρίς «χαρτιά» και δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για τα προς το ζην ο MSW είναι υποχρεωμένος να κοιμάται στον δρόμο.

Mεθαύριο, κατά τη διαδικασία της δημόσιας ακρόασής του, ο προσφεύγων θα παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου με τα μελανότερα χρώματα τις άθλιες συνθήκες κράτησής του στην Αθήνα, θα επικαλεστεί τον κίνδυνο της απέλασής του στην Καμπούλ, χωρίς εξέταση των λόγων που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα υποστηρίξει ότι η πολιτική ασύλου στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και ενάντια στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.Θα κατηγορήσει, ακόμη, τις βελγικές αρχές ότι δεν του επέτρεψαν να υποβάλει προσφυγή στην απόφασή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.

Το τι θα βρουν να αντιτάξουν οι νομικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και του Βελγίου σ' αυτό το «κατηγορώ», είναι κάτι που θα το μάθουμε μεθαύριο το πρωί.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...