Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αντισυνταγματικοί οι γάμοι ομοφυλόφιλων στη Γαλλία

Σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, η απαγόρευση των γάμων των ομοφυλοφίλων είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ένα ζευγάρι γυναικών που ενώθηκαν με ένα πολιτικό σύμφωνο αλληλεγγύης, πολιτική ένωση ανοιχτή στους ομοφυλόφιλους, και οι οποίες αναζήτησαν με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.

Είναι γνωστό πως οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και σε ορισμένα κράτη της Αμερικής.

Στην απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα-75 και 144- είναι "σύμφωνα με το Σύνταγμα".

Στην απόφαση τονίζεται ότι, από τα άρθρα αυτά προκύπτει, όπως υπενθύμισε το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας, στις 13 Μαρτίου του 2007, ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί το 2004, ότι "σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας".

Όσον αφορά την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το Συμβούλιο "έρριξε το μπαλάκι" στους πολιτικούς, όπως συνέβη και τον Οκτώβριο με την ομογονεϊκότητα.

"Με βάση την αρχή ότι ένας γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο νομοθέτης, έκρινε, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του, ότι η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες οικογενειακού δικαίου", υπογραμμίζεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...