Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Για τη μεταφορά τους από τη Νομική σε άλλο κτίριο συνεδριάζουν οι μετανάστες

Την αγωνία του να μην υπάρξει βίαιη εκκένωση της Νομικής Σχολής εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντε, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Πελεγρίνης. Εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής, επισήμανε ο κ.Τέντες.
Ο πρύτανης κλήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις για την κατάληψη στη Νομική.
Ο Ι.Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών, αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών.
Οι πρυτανικές αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, είπε στον Βήμα 99,5 η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου και τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ για το άσυλο.

Η πρώην υπουργός είπε ότι το κράτος, υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων, δεν θέλει να δώσει εντολή για εισβολή στο πανεπιστήμιο, και το θέμα πρέπει να το χειριστούν οι πρυτανικές αρχές.
Ανέφερε, επίσης, ότι το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε άντρο ληστών και ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος, του οποίου η σχέση με τον αντεξουσιαστικό χώρο είναι γνωστή. «Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα» συνέχισε η κ. Γιαννάκου, λέγοντας πως κάποιοι πως εμφανίζονται ως αριστεροί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.
Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες συνεδριάζουν για το αν θα αποδεχτούν ή όχι την πρόταση των πρυτανικών αρχών να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής.
Οι ίδιοι είχαν δηλώσει την Τετάρτη αταλάντευτοι στην απόφασή τους για απεργία πείνας, αλλά με πρόθεση διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του χώρου παραμονής τους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι πρέπει να εφαρµοστεί ο νόµος, δίνοντας διορία μέχρι το μεσημέρι για την αποχώρηση των 250 µεταναστών από το κτίριο της Νομικής.
Μάλιστα η κυβέρνηση αναµένει, έπειτα από επικοινωνία και µε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση της Νοµικής.
Μετά από ολονύκτιες και συνεχείς διαβουλεύσεις με φορείς για την εξεύρεση λύσης οι πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν το πρωί της Πέμπτης σε άλλο κτίριο.
«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας» συνεχίζει.
«Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Γαλάζια πρόταση νόμου για το άσυλο
Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ, αλλά για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τα επιτελικά στελέχη του κόμματος έμπλεξαν τις γραμμές τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίστηκε να υιοθετεί σκληρή γραμμή, εισηγούμενος την κατάργηση του ασύλου. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, «το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο έχει ξεπεραστεί προ πολλού και δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού εις βάρος του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».
Την ίδια στιγμή άλλα στελέχη σημείωναν ότι μία τέτοια στόχευση είναι ανέφικτη, καθώς η έννοια του ασύλου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Τη σύγχυση που επικράτησε στο γαλάζιο στρατόπεδο επέτεινε και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το κόμμα, διαβεβαίωνε ότι η παρέμβαση Σαμαρά δεν σχετίζεται με νομοθετικά μέτρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...