Τον περασμένο χρόνο, η Αστιανί είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού αφού κρίθηκε ένοχη για μοιχεία, αλλά η εκτέλεση της ποινής της ανεστάλη μετά την καταδίκη από πολλές χώρες.
Ωστόσο, επειδή είχε κριθεί και ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της αντιμετώπιζε την ποινή θανάτου δια απαγχονισμού.
Σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, Ζόχρε Ελαχιάν, ανέφερε ότι η εκτέλεση της ποινής δια απαγχονισμού επίσης ανεστάλη χάρις στις εκκλήσεις των παιδιών της καταδικασθείσας.
Η Αστιανί έχει καταδικαστεί σε δεκαετή ποινή κάθειρξης, είπε ο Ελαχιάν. Συνελήφθη το 2006.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόσφερε πολιτικό άσυλο στην Αστιανί τον Ιούλιο, προκαλώντας τη δημόσια απόρριψη της κίνησης από το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε ότι ο Λούλα είναι "ένας ευαίσθητος άνθρωπος", αλλά δεν γνωρίζει όλα τα γεγονότα.
Η Βραζιλία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον περασμένο χρόνο επιχείρησε να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά, κάτι που όμως απέρριψε η Δύση.
Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, που ισχύει από την ισλαμική επανάσταση του 1979, η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμού και εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η αποστασία και η διακίνηση ναρκωτικών τιμωρούνται όλα με απαγχονισμό.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες εκτελέσεις- μετά την Κίνα- έχοντας εκτελέσει τουλάχιστον 346 ανθρώπους εντός του 2008.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ