Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Σε ισόβια πάστορας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα με 500.000 νεκρούς


Σε ισόβια καταδίκασε φινλανδικό δικαστήριο τον 59χρονο Φρανσουά Μπαζαράμπα, πάστορα από τη Ρουάντα, ως «ενορχηστρωτή» μαζικών επιθέσεων σε μέλη της φυλής των Τούτσι κατά τη γενοκτονία του 1994, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 500.000 άτομα.

Το δικαστήριο του Πόρβο έκρινε ένοχο τον Μπαζαράμπα καθώς προτίθετο να «αφανίσει συνολικά ή τουλάχιστον εν μέρει τους Τούτσι της Ρουάντα ως ομάδα», έχοντας διασπείρει προπαγάνδα εναντίον τους και υποκινώντας την φυλή των Χούτου να σκοτώσουν τους Τούτσι.

Η απόφαση του δικαστηρίου, έκτασης 115 σελίδων, έκρινε ότι ο πάστορας είχε εξαναγκάσει τους Τούτσι να φύγουν από τα σπίτια τους και είχε διατάξει τους Χούτου να τα κάψουν. «Το έγκλημα για το οποίο κρίνεται ένοχος ο Φρ.Μπαζαράμπα» ανέφερε το δικαστήριο, «θα αποτελούσε φόνο ή ηθική αυτουργία σε φόνο» εάν ήταν μέρος της γενοκτονίας.

Ο Φρ.Μπαζαράμπα κρίθηκε αθώος για δέκα κατηγορίες για φόνο και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η Φινλανδία είχε θέσει υπό κράτηση τον πάστορα από τον Απρίλιο του 2007 (στην οποία είχε καταφύγει το 2003 ζητώντας άσυλο), και είχε αρνηθεί να τον εκδώσει στη Ρουάντα κρίνοντας πως δεν θα τύχαινε δίκαιης δίκης.

Οι φινλανδικές Αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα για τον Φρ,Μπαζαράμπα, την οποία διεξήγαν κυρίως στη Ρουάντα και γειτονικές χώρες. Η δίκη ξεκίνησε στο Πόρβο (κοντά στο Ελσίνκι) το Σεπτέμβριο του 2009, και μέρος των συνεδριάσεων έγιναν και στη Ρουάντα και την Τανζανία.

Συνολικά κατέθεσαν στο δικαστήριο 68 μάρτυρες, κυρίως στις συνεδριάσεις στην Αφρική, ενώ στοιχεία παρείχαν και οι Αρχές της Ρουάντα. Το οικονομικό κόστος της δίκης εκτιμάται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Η γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα έγινε από εξτρεμιστές Χούτου εναντίον των Τούτσι αλλά και μετριοπαθών Χούτου, και στη διάρκεια σχεδόν 100 ημερών βρήκαν τον θάνατο περίπου 500.000 άτομα. Το δικαστήριο του Πόρβο τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών στους 800.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...