Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ελλάς - Βουλγαρία συμμαχία για την παράνομη μετανάστευση

Με στόχο να πιεστεί η Τουρκία να πάρει μέτρα για την παράνομη μετανάστευση και να εφαρμόσει το Σύμφωνο Επανεισδοχής μη νόμιμων μεταναστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ Συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν, προκειμένου να εξαναγκαστεί να λάβει αυξημένα μέτρα στα σύνορά της με την Τουρκία, καθώς - όπως έχει παρατηρηθεί - μέχρι σήμερα, πολλοί παράνομοι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας. 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτός από τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, την εφαρμογή του ενός ελέγχου σε όλα τα σημεία διεύλευσης των βουλγαρο - ελληνικών συνόρων, καθώς και την κοινή αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία στον Προμαχώνα.

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, απειλεί να τορπιλίσει τα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Το κλειδί λέγεται Τουρκία. 

»Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια διμερή συμφωνία με την Τουρκία, συμφωνία επανεισδοχής μη νόμιμων μεταναστών, κατά την οποία από το 2001 έως σήμερα υπεβλήθησαν περίπου 80.000 αιτήματα, εκ των οποίων μόνο 2.500 έγιναν δεκτά. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος».

Από τον Έβρο, λόγω Frontex


Οι διαρκείς έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με τη συνδρομή των πληρωμάτων των εναερίων και πλωτών σκαφών της Frontex έχουν αναγκάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους να στέλνουν τους μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα μας μέσω Έβρου και όχι, όπως γινόταν ως σήμερα, με βάρκες στα νησιά κυρίως του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, αυτό προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ορεστιάδα αυξήθηκαν κατά 336,39% και στην Αλεξανδρούπολη κατά 45,59%.
Γενικότερα, στην περιοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε αύξηση ο αριθμός των συλλήψεων κατά 167,34%. Αντίθετα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σημειώθηκε μείωση κατά 50,95% και ειδικότερα στη Λέσβο το ποσοστό ήταν 60,73%, στη Σάμο 35,91% και στη Χίο 67,94%. Παράλληλα και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου υπήρξε μείωση κατά 65,19%.
Επίσης «καρπούς» αποδίδουν και οι έλεγχοι που γίνονται από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.σε οδικούς άξονες που χρησιμοποιούν οι διακινητές παράνομων μεταναστών. Ενδεικτικά αύξηση κατά 219,65% εμφανίζεται και στην περιοχή της Πρέβεζας και αφορά συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών από την Αλβανία. Ακόμη στην Εύβοια ο αριθμός των συλλήψεων ανέβηκε κατά 189,29%, στην Ευρυτανία κατά 266,67%, στη Μεσσηνία κατά 108,33% και στην Κέρκυρα κατά 86,44%. 

Σχετικά με τις συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι υπήρξε συνολικά μείωση κατά 13,25%, ενώ αντίθετη ήταν η εικόνα σε Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη, όπου υπήρξε αύξηση κατά 66,67% και κατά 13,04% αντίστοιχα. Παράλληλα, στην Άρτα ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε κατά 600% και στη Θεσπρωτία κατά 36,59%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...