Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τα θέματα των μειονοτήτων μάλλον θα συνεχιστούν και πάλι στην ίδια κατεύθυνση

Εβρέν Δεδέ AGOS

Είναι γνωστό πως το τελευταίο διάστημα το ΑΚΡ και πάλι εξετάζει το θέμα των μειονοτήτων. Ένα από τα διάφορα ανοίγματα σχετικά με τις μη Μουσουλμανικές μειονότητες, είναι η εντολή του Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως Προεδρικό διάταγμα, με την οποία ζητείται από τα ιδρύματα και τους φορείς της Τουρκίας να δείξουν την απαραίτητη ευαισθητοποίηση για την πλήρη επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στις εφαρμογές προς τις μη Μουσουλμανικές μειονότητες.
Σαφέστατα, δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό διάταγμα εκδόθηκε πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Σκόπιμα εκδόθηκε πριν την επίσκεψη για να δοθεί στην Ελλάδα το εξής μήνυμα: «Κοιτάξτε, αξιολογούμε αυτό το θέμα με οπτική γωνία καλής θέλησης και προσεγγίζουμε με ευαισθησία τα προβλήματα των μειονοτήτων».
Τα  μηνύματα του ΑΚΡ σχετικά με τις μειονότητες δεν περιορίστηκαν μόνο στο Προεδρικό Διάταγμα. Ο Ερντογάν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και είπε ωραία λόγια. Τα θετικά μηνύματα της Τουρκικής κυβέρνησης δεν περιορίστηκαν ούτε σε αυτό και ο Ερντογάν παρουσίασε μια θετική στάση στην Αθήνα σχετικά με την «οικουμενικότητα» του Πατριαρχείου.


 
Όλες  αυτές οι εξελίξεις ήταν πολύ θετικές  και ελπιδοφόρες για το μέλλον. Όμως, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε αυτήν την θετική στάση βραχυπρόθεσμα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από την γραμμή αμοιβαιότητας που ακολουθεί η Τουρκία. Διότι, όταν ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα των μειονοτήτων στην επίσκεψη της Αθήνας, το θέμα στο οποίο επέμενε ο Ερντογάν ήταν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έναντι των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης. Όταν τέθηκε το θέμα του Πατριαρχείου, ο Ερντογάν υπενθύμισε ξανά το θέμα του εκλεγμένου μουφτή στην Δυτική Θράκη και ανέφερε ότι πρέπει να αποπερατωθεί ταχύτατα.
 
Μερικές φορές οι επιθυμίες, οι ευχές και  οι προσδοκίες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες που προσφέρει η πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, αν και δεν υπάρχει κάποιος που να μην ξέρει ότι η πρώτη προϋπόθεση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων του Ρωμαίικου Ορθόδοξου Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι η Δυτική Θράκη, συνεχίζουν να υπάρχουν ελπίδες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενώ το ΑΚΡ, όσες θετικές κινήσεις και να έχει κάνει, τελικά φαίνεται πως δεν θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που επιθυμεί στην Δυτική Θράκη.


Καλά, η Ελλάδα όμως τι σκέφτεται για αυτό το θέμα; Αποδέχεται τις απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με την Δυτική Θράκη; Αν ανάμεσά σας υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι, επειδή πρόκειται για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο, η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις σχετικές απαιτήσεις, τότε μπορώ να σας πω ότι σκέφτεστε έτσι επειδή δεν γνωρίζετε την αλήθεια. Διότι, πολύ απλά η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό την πολιτική της σχετικά με την Δυτική Θράκη δεν την σχετίζει με την αρχή της αμοιβαιότητας. Επιπλέον, δηλώνει ότι τα προβλήματα του Πατριαρχείου πρέπει να επιλυθούν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που γίνονται με την Ε.Ε. Συνεπώς, ούτε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα προβλήματα, αποτελούν αιτία για την Ελλάδα ώστε να κινηθεί στα πλαίσια των απαιτήσεων της Τουρκίας στην Δυτική Θράκη. Μπορεί να είναι λίγο στερεότυπο αλλά η Ελλάδα σε αυτό το θέμα δεν σκέφτεται όπως η Τουρκία.
Για αυτόν τον λόγο λοιπόν ο Παπανδρέου στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα είπε: «Τα θέματα όπως η Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το Ρωμαίικο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν είναι διμερή θέματα, αλλά εσωτερικά ζητήματα των χωρών».
Εν ολίγοις, παρόλο που η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν ο ένας τις πραγματικές ιδέες του άλλου, παρόλο που ακόμη και οι μειονότητες γνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες, φαίνεται πως για κάποιο διάστημα ακόμη το θέμα των μειονοτήτων θα συνεχιστεί μάλλον στην ίδια κατεύθυνση
Εβρέν Δεδέ  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ azinlikca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...