Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Μήνυση κατά Ισραήλ για την επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας»

Μήνυση κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης του Ισραηλινού στρατού στον «Στόλο της Ελευθερίας», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, κατέθεσαν οι επιβάτες αλλά και οι δύο ιδιοκτήτες των ελληνικών πλοίων «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη».
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου οι δικηγόροι των μελών της αποστολής, ανακοίνωσαν τα αδικήματα, που έχουν συντελεστεί από τον στρατό και την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και το αίτημα της μήνυσης για άμεση έκδοση και καταδίκη από τα ελληνικά δικαστήρια των υπευθύνων της δολοφονικής επίθεσης. Παράλληλα, οι μηνυτές αιτούνται και χρηματικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη.
Όπως δήλωσε η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, της ομάδας νομικής βοήθειας των αιχμαλώτων του «Στόλου της Ελευθερίας», η μήνυση στρέφεται κατά «των ανδρών και γυναικών των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και συγκεκριμένα της ειδικής στρατιωτικής δύναμης Flotilla 13, αλλά και κατά των επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Στρατού και του Ναυτικού και του υπουργού Άμυνας της χώρας». Επιπλέον, μηνύονται όλα τα μέλη της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στο αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών.
Η κ. Ζορμπαλά σημειώνει ότι τα αδικήματα τα οποία τελέστηκαν από μέρους του Ισραήλ είναι το αδίκημα της αρπαγής ανθρώπων πλοίων και φορτίου, της ληστείας, καθώς οι στρατιώτες απέσπασαν παράνομα όλα τα προσωπικά αντικείμενα της αποστολής, της παράνομης, αναίτιας βίας, το αδίκημα της απειλής και της παράνομης κράτησης.
Τα αδικήματα είναι κακουργηματικής μορφής και η καταδίκη τους δεν προβλέπεται μόνο από την ελληνική νομοθεσία αλλά και από διεθνείς συμβάσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας που έχει υπογράψει και το Ισραήλ.
Παράλληλα οι δικηγόροι της ομάδας σημειώνουν ότι εφόσον τα εγκλήματα διαπράχθηκαν πάνω σε ελληνικά πλοία τότε τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια και οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κινηθούν αυτεπάγγελτα, ζητώντας την έκδοση και την καταδίκη των υπευθύνων της επίθεσης.
«Κινούμε αυτή τη διαδικασία γιατί την πιστεύουμε και νομικά, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα για την ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και με νομική επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία, έστω για μία φορά, να κάνει την έκπληξη και να ζητήσει την έκδοση όλων των υπεύθυνων προσώπων, προκειμένου να δικαστούν για τα εγκλήματα κρατικής τρομοκρατίας που διέπραξαν με εντολή της κυβέρνησης του Ισραήλ», δηλώνει η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά.
Σημειώνεται ότι την μήνυση δεν έχουν υπογράψει, ακόμη, τρεις από τους συμμετέχοντες του ταξιδιού. Οι Γρηγορόπουλος Μιχάλης, Μουστάκας Ανδρέας και Τσιγαρίδας Χρήστος, με γραπτής τους δήλωση, σημειώνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην «αστική Δικαιοσύνη» και επιφυλάσσονται να υπογράψουν το κείμενο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει και σχετική συνεργασία με τους δικηγόρους. ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...