Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Χαλαρώνει τον αποκλεισμό της Γάζας το Ισραήλ

Τη χαλάρωση του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας αποφάσισε το Ισραήλ, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τη διεθνή κατακραυγή που επέτεινε η αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ φαίνεται ότι θα επιτρέψει πλέον την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, οικοδομικών υλικών και χάλυβα τα οποία θεωρούνταν υποψήφια για πολεμικές χρήσεις. 

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει κατάλογος των υλικών που θα επιτρέπονται, εκτός από αναφορά στα οικοδομικά υλικά που θα χρησιμοποιούνται υπό διεθνή επίβλεψη.

Επίσης, δεν γίνεται αναφορά για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίστηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου.

Η μερική άρση του αποκλεισμού δεν ικανοποίησε τη Χαμάς, που ζήτησε «πραγματική άρση», όχι ημίμετρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αλλά και στα Παλαιστινιακά Εδάφη η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την πλήρη άρση του αποκλεισμού γιατί πρόκειται για «συλλογική τιμωρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...