Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ξεσηκωμός για τον ρατσιστικό νόμο της Αριζόνα

Non-violence - the Knotted Gun - United NationsImage by Al_HikesAZ via Flickr
Με την υποβολή έφεσης κατά της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου να μπλοκάρει μερικά από τα επίμαχα εδάφια του αμφιλεγόμενου νόμου για τη μετανάστευση σκοπεύει να αντιδράσει η πολιτεία της Αριζόνας, δήλωσε η κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ.

Η απόφαση «ήταν ένα εμπόδιο στο δρόμο μας» υπογράμμισε η κυβερνήτης. Η προσφυγή θα γίνει σε ομοσπονδιακό Εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο ενώ η πολιτεία ίσως προχωρήσει ακόμα και μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο αν κληθεί θα εκδώσει οριστική απόφαση.

Πολλοί από τους πολιτειακούς παράγοντες που ήταν υπέρμαχοι του νόμου πιστεύουν ότι τελικά η Αριζόνα θα δικαιωθεί.
Αντίθετα, το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο πιστεύει ότι αν οι πολιτείες προωθούσαν τους δικούς τους νόμους, στη χώρα θα επικρατούσε πολυνομία και θα ανατρέπονταν στη πράξη η ομοσπονδιακή πολιτική.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν ο νόμος τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, ανέστειλε την εφαρμογή άρθρων που συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το νόμο, θα μπορούσαν να ζητούν από μετανάστες να δείξουν με έγγραφα ότι βρίσκονται στη χώρα νόμιμα ακόμα και όταν τους σταματούσαν για άλλους λόγους, όπως μία τροχαία παράβαση.

Η απόφαση φαίνεται ότι στέλνει ένα μήνυμα και σε άλλες πολιτείες, όπως η γειτονική  Γιούτα, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν παρόμοιους νόμους με αυτούς της Αριζόνας.

Εν τω μεταξύ στην πολιτεία έσπευσαν διαδηλωτές από άλλες περιοχές των ΗΠΑ οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για ένα νόμο που πολλοί θεωρούν ότι είναι ρατσιστικός και ότι στοχοποιεί τους ισπανόφωνος μετανάστες.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές στο τμήμα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...