Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η Αριζόνα δεν ξεχνά τον ρατσισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ οδηγεί στα δικαστήρια την Πολιτεία της Αριζόνας για τον νέο ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο της, με το επιχείρημα ότι δυναμιτίζει τις δικές της προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η αγωγή, που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φοίνιξ, αναμενόταν από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα προσβάλει τον πολιτειακό νόμο επειδή σφετερίζεται αρμοδιότητες που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εχουν προηγηθεί αρκετές άλλες αγωγές κατά του νόμου από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους αστυνομικούς να σταματούν στον δρόμο όποιον θέλουν για να διαπιστώσουν αν έχει άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε περίπτωση που δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά, ο αστυνομικός θα μπορεί να τον παραδίδει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης για τα περαιτέρω. Επιπλέον η νομοθεσία κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη παράνομων μεταναστών για εργασία και επιβάλλει αυστηρότερες ποινές σε όσους τους βοηθούν να έλθουν στην Πολιτεία.

Τ ο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο νόμος της Αριζόνας θα δυσκολέψει το έργο των διωκτικών αρχών, στρέφοντάς τες εναντίον προσώπων που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τους νόμους για τη μετανάστευση. Η Αριζόνα που συνορεύει με το Μεξικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Αριζόνα υπολογί ζεται σήμερα σε 450.000. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί στην Αριζόνα η παράνομη μετανάστευση, αλλά προσέθεσε ότι είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας να απασχολούνται οι διωκτικές αρχές μιας Πολιτείας με άτομα που ενδεχομένως δεν έχουν κάνει κάτι κακό αντί να κυνηγούν υπόπτους για τρομοκρατία και πρόσωπα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.



Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έχει επίσης στόχο να αποθαρρύνει άλλες Πολιτείες από την πρωτοβουλία να ψηφίσουν ανάλογους νόμους. Οπως αναφέρεται στην αγωγή, το αμερικανικό Σύνταγμα και οι ομοσπονδιακοί νόμοι για τη μετανάστευση δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μιας πανσπερμίας νόμων σε κάθε Πολιτεία που θα αναιρούν την κεντρική μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε μάλιστα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να μην ισχύσει ο νόμος από τις 29 Ιουλίου, όπως προβλέπεται.


Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, η οποία υπέγραψε τον νόμο στις 23 Απριλίου, υποστηρίζει ότι η Πολιτεία της πολιορκείται από μεξικανικά καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά και λαθρομετανάστες.

«Τώρα η Αριζόνα δέχεται επίθεση από τον πρόεδρο Ομπάμα και το υπουργείο της Δικαιοσύνης του» τόνισε χθες. Πηγές του Λευκού Οίκου λένε ότι ο πρόεδρος δεν έχει προσωπική ανάμειξη στην απόφαση του υπουργείου να ασκήσει την αγωγή. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον στον νέο νόμο εντάσσεται όμως στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί να φέρουν την ατζέντα του μεταναστευτικού προβλήματος στα μέτρα τους, εν όψει των εκλογών για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...