Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Επαναλειτουργία της Χάλκης πριν το 2011 «δείχνει» η τουρκική κυβέρνηση

Αγκυρα, Τουρκία
Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάσσεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι πρέπει να έχει δοθεί λύση πριν τεθεί το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που δεν έχει επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έως το 2011 θα κατατεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες» δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας το Σάββατο σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 24.

«Στην Τουρκία υπάρχουν πολίτες με διαφορετική πίστη. Εμείς ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στα αιτήματα αυτά. Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη, προσεγγίζοντάς τα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Διότι εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων. Εάν έχουν ελλείψεις ως προς το να μαθαίνουν και να ακολουθούν τη θρησκεία τους, εάν έχουν τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά» ανέφερε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή ως σχολή που θα εκπαιδεύει κληρικούς. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε την άδεια αυτή. Αλλά παρότι περιληπτικά είναι τόσο απλή η υπόθεση, ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει λάβει στο παρελθόν το Συνταγματικό Δικαστήριο» συνέχισε.

Ο Μπουλέντ Αρίντς είπε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί προτού κατατεθεί προσφυγή στο ΕΔΑΔ και συμπλήρωσε: «Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά δεν έχει σημασία. Το σωστό είναι να δώσουμε στους δικαιούχος το δίκιο τους. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας αυτούς έναν μηχανισμό που θα καλύπτει εντός της Τουρκίας την ανάγκη κληρικών».

Το 1971 το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει άρθρα του τότε νόμου περί ιδιωτικών σχολών, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η λειτουργία των ιδιωτικών ανώτερων σχολών.

Στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε το παραπάνω τμήμα της Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο των σχολών αυτών και τερμάτισε τη λειτουργία του. Η δικαστική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το Πατριαρχείο αμέσως μετά εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Όμως, δεν έχει πλέον ισχύ το νομικό πλαίσιο που είχε λάβει υπόψη του το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1971, δηλαδή το Σύνταγμα, ο νόμος περί ιδιωτικών σχολών και το νομικό πλαίσιο των ανώτερων και ανώτατων σχολών. Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές.

Επιπρόσθετα πέρα από τη Συνθήκη της Λωζάνης που προβλέπει ελευθερία θρησκείας και εκπαίδευσης, το κύριο νομικό πλαίσιο είναι πλέον αυτό που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...