Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ο ρατσισμός... καλά κρατεί στην Ευρώπη

Φραστικές επιθέσεις, αδιάλλακτες στάσεις εναντίον μεταναστών, προσφύγων και εγχρώμων και βίαια επεισόδια συνθέτουν το παζλ της αυξημένης ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη. 
 
Σ’ αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο Νιλς Μούιζνιεκ, πρόεδρος της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος καταγγέλλει πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν κράτη-μέλη του ΣτΕ που δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 
 
Με το πρωτόκολλο αυτό αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την πρόληψη, την περιστολή και την καταστολή της ρατσιστικής βίας. 
 
Στην έκθεση παρατίθενται οι κυρίαρχες τάσεις στη σημερινή Ευρώπη στον τομέα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας κι εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως με την αύξηση της ανεργίας και τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. 
 
Ο ξενοφοβικός λόγος από τους πολιτικούς, συμπεραίνεται στην έκθεση, που ρίχνει ευθύνες στους μετανάστες για την ανεργία και την έλλειψη ασφάλειας, έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη, που δείχνει να αδιαφορεί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.
 
Στην έκθεση στηλιτεύεται η διαδεδομένη πρακτική των αστυνομικών αρχών να λειτουργούν με βάση τους φυλετικούς χαρακτηρισμούς, ενώ επικρίνεται το γεγονός ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας «εξαντλείται» σε μέτρα εναντίον ευάλωτων ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...