Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σάλος από πίνακα που απεικονίζει νεκρό τον Νέλσον Μαντέλα

Σάλο έχει προκαλέσει στη Νότιο Αφρική ένας πίνακας που εικονίζει τη νεκροτομή του Νέλσον Μαντέλα, μολονότι ο ζωγράφος του υποστηρίζει ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος πάντως βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

Το έργο του Γιουίλ Νταμάσο δείχνει τον Μαντέλα νεκρό, ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι νεκροτομείου και τριγυρισμένο από γνωστούς Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς.

Ο πίνακας με τίτλο «Ο νεκρός Μαντέλα» εκτίθεται σε γκαλερί του Γιοχάνεσμπουργκ και προκάλεσε την οργή του κυβερνώντος κόμματος ANC.

«Είναι κακόγουστο, ασεβές και αποτελεί προσβολή για τις αξίες της κοινωνίας μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος που χαρακτήρισε το έργο «ρατσιστικό». Το ANC υπενθύμισε μάλιστα ότι η απεικόνιση ενός νεκρού θεωρείται από πολλούς Αφρικανούς ως πράξη μαγείας.

Ο Γ.Νταμάσο πάντως υπερασπίστηκε το έργο του απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι δεν σεβάστηκε τον ήρωα της Νότιας Αφρικής στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Ο πίνακας «δείχνει τη σάρκα και τα οστά του Μαντέλα, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος, όπως ο καθένας από εμάς», είπε ο ζωγράφος στην εφημερίδα Saturday Star.

«Έκανε μεγάλα πράγματα, έχει τεράστια εθνική και διεθνή επιρροή, αλλά ο πίνακας υπενθυμίζει ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος» πρόσθεσε.

Ο πίανκας βασίζεται στο «Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ» του Ρέμπραντ (1632) και δείχνει τον Μαντέλα νεκρό ενώ τον ανατέμνει ο μικρός Ενκόσι Τζόνσον, το παιδί-σύμβολο του αγώνα κατά του AIDS που πέθανε σε ηλικία 12 ετών.

Το «μάθημα» παρακολουθούν πολλές προσωπικότητες της Νότιας Αφρικής, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο νυν πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι και η αρχηγός της αντιπολίτευσης Χέλεν Ζίλε.

Ο Μαντέλα θα γιορτάσει τα 92α γενέθλιά του στις 18 Ιουλίου. Τους τελευταίους μήνες, λόγω της εύθραυστης υγείας του, εμφανίζεται πολύ σπάνια δημοσίως. Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα παρακολουθήσει τον τελικό του Μουντιάλ την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...