Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Αρχίζει το αντιρατσιστικό αύριο στο Άλσος Γουδή

Αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Άλσος Γουδή (μετρό Κατεχάκη) ανοίγει τις πύλες του το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μια τριήμερη γιορτή αλληλεγγύης με δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, μουσικές συναυλίες ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το φετινό σύνθημα της διοργάνωσης "Δεν είναι οι μετανάστες οι εχθροί μας, εχθροί μας είναι αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας" συνδέεται εμφανώς με την προτροπή για κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών ενάντια στην ιστορική λεηλασία εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων με φόντο την κρίση.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και τις 3 μέρες συζητήσεις, συναυλίες από ντόπια και μεταναστευτικά συγκροτήματα, εκθέσεις, προβολές, θεατρικά δρώμενα. Την Παρασκευή τον κύκλο των συζητήσεων ανοίγουν τέσσερις εκδηλώσεις με θέμα τη “Frontex, θωράκιση των συνόρων, συρρίκνωση του πολιτικού ασύλου: Αγώνες για το δικαίωμα στη μετακίνηση”, το “Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ”, στην οποία θα μιλήσει o Τζαμάλ Τζουμάα, μορφή του παλαιστινιακού λαϊκού κινήματος και ιδρυτής της καμπάνιας Stop the Wall, το “Μέτωπο ενάντια στις διακρίσεις: φύλο, μετανάστευση, αναπηρία, μειονότητες και σεξουαλικός προσανατολισμός” και τέλος τον “Αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων”. Το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθει η συζήτηση “Ενάντια στη δικτατορία του ΔΝΤ”, στην οποία θα συμμετέχουν ως ομιλητές ο Γούλντεν Μπέλο, καθηγητής του Μπέρκλεϊ και μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, καθώς και ο συνδικαλιστής Χόρχε Βερμούδες από το γνωστό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Ζανόν στην Αργεντινή. Οι υπόλοιπες συζητήσεις αφορούν ζητήματα όπως “Κρίση, 'εγκληματικότητα', 'ασφάλεια' και ακροδεξιά βία”, “Ποδόσφαιρο, ρατσισμός και εθνικισμός” και “Ναρκωτικά: Παλεύοντας ενάντια στην εξάρτηση και στον αποκλεισμό”. Την Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 συζητήσεις με θέμα “Κρίση και ρατσισμός: για την ενότητα εγχώριων και αλλοδαπών εργαζομένων”, “Ιθαγένεια, εκπαίδευση, και κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών/ριών” και “Για την επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου”.
Πλούσιο είναι και το συναυλιακό κομμάτι του φεστιβάλ, με πρώτους να ανεβαίνουν στην κεντρική σκήνη της Παρασκευής τους Deus Ex Machina, Skaribas, Les SkartOi!, Dustbowl, ενώ στη μεταναστευτική σκηνή θα βρίσκονται συγκροτήματα 2ης και 3ης γενιάς σε hip hop, rock, grunge, όπως οι DJ Theo, Familia Ideale, Kurorat Fiks, Fried Rice, Le blonc.
Το Σάββατο θα παίξουν οι Chicks On Speed, Μιχάλης Δέλτα, The Boy, MC Yinka & The Urbanix, ενώ στη δεύτερη σκηνή θα ανέβουν μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις σε παραδοσιακές μουσικές, όπως το πολυφωνικό συγκρότημα «Rodina» (Βουλγαρία), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπανγκλαντές «DOEL» και το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν. Επίσης, θα συμμετάσχουν συγκροτήματα 2ης και 3ης γενιάς σε hip hop, rock, grunge: Κώστας Παράξενος, Minus One, The U.N. Band. Μετά τις 11 μ.μ. στη ρεμπέτικη σκηνή θα βρίσκονται οι Σαμπάχ Attack.
Στο μουσικό κομμάτι της τελευταίας μέρας, στην κεντρική σκηνή στις 9.30 μ.μ. θα βρεθούν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Encardia, Salonumuz Klimalidir, Στάθης Δρογώσης, ενώ στη σκηνή των μεταναστών διάφορα μουσικοχορευτικά σχήματα: Παιδιά από την Κοινότητα της Τανζανίας, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίας «Ο Καύκασος», παραδοσιακές μουσικές: Κούρδοι της Συρίας «Koma Hawar», συγκρότημα από την παλαιστινιακή παροικία, Natural Sound Revival (Νιγηρία). Στη ρεμπέτικη σκηνή στις 11 μ.μ. θα βρίσκεται ο Θανάσης Γκέκας και το συγκρότημά του.
Όλες τις μέρες στον χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται προβολές, θεατρικά δρώμενα και διάφορες performances με θέμα τη μετανάστευση, ενώ θα λειτουργούν παιδότοπος, εκθέσεις σκίτσου και αντιρατσιστικής αφίσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...