Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ο αβίωτος βίος των φυλακισμένων στα Γιάννενα

290 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ
Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά το πρόβλημα με τις φυλακές στο Σταυράκι φαίνεται αδύνατον να λυθεί. Δεν είναι ότι λείπει μόνο η βούληση των κυβερνήσεων. Είναι πως οι λύσεις που απαιτούνται για την αποσυμφόρηση ίσως να ξεπερνάνε τις προθέσεις των κυβερνώντων στην Αθήνα, αλλά και τα Γιάννενα.Το θέμα απασχόλησε εκτενώς το χθεσινοβραδινό νομαρχιακό συμβούλιο και μάλιστα για πολλοστή φορά. Το σωφρονιστικό κατάστημα Ιωαννίνων εξαιτίας του μεγέθους και των υποδομών του δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 120 κρατούμενους. Σήμερα στις φυλακές ζουν 290 κρατούμενοι! Υπερδιπλάσιοι δηλαδή. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. Σε όλη την Ελλάδα οι φυλακές φιλοξενούν πολύ περισσότερους απ’ όσους μπορούν.

Δεν επαρκούν ούτε τα νέα καταστήματα
Ο Νίκος Παπαγιάννης, πρόεδρος των Εργαζομένων Εξωτερικής Φρουράς στις φυλακές Σταυρακίου ανέφερε στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο ότι ακόμη και τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα που κατασκευάσθηκαν δεν θα λύσουν το πρόβλημα! «Η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν γίνεται χωρίς νέα καταστήματα κράτησης. Όλες οι φυλακές έχουν διπλάσιο αριθμό. Αλλά ακόμη και στις πόλεις που κατασκευάστηκαν νέα σωφρονιστικά καταστήματα: στις Σέρρες και στα Γρεβενά το πρόβλημα δεν θα λυθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.Όχι πάντως ότι στα Γιάννενα προβλέπεται η κατασκευή νέων φυλακών. Αν και η έκταση έχει βρεθεί στην Κόντσικα, η «Θέμις Κατασκευαστική», η εταιρία που σύστησε το δημόσιο για την κατασκευή νέων φυλακών δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με το αίτημα των Ιωαννίνων. Επί Νέας Δημοκρατίας ο τότε υπουργός Δικαιοσύνη Σωτήρης Χατζηγάκης είχε μάλιστα ξεκαθαρίσει σε επίσκεψή του στην Άρτα ότι η κατασκευή φυλακών στα Γιάννενα δεν απασχολεί το υπουργείο. Ο νομάρχης μάλιστα ήταν αρκετά δεικτικός εναντίον όλων των κυβερνήσεων για το θέμα των φυλακών στα Γιάννενα κατηγορώντας τους πάντες για έλλειψη βούλησης.

Ο τρόμος
Η νομαρχιακή σύβουλος Ροή Ζηκίδου έθεσε μια άλλη διάσταση: αυτήν της πρόληψης. «Στο νομαρχιακό συμβούλιο πάντα μιλούσαμε για νέες φυλακές. Έχουμε χρέος όμως να σταθούμε στην πρόληψη. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε δομές, έτσι ώστε να προλαμβάνεται η αύξηση των ατόμων που μπαίνουν φυλακή. Να φτιάξουμε ξενώνες, εργαστήρια κατάρτισης και στήριξης. Πρέπει να τρομάξουμε αν ο ρόλος μας περιορίζεται στην κατασκευή φυλακών».Είναι όμως εφικτός ο σχεδιασμός που προτείνει η κ. Ζηκίδου; Ο νομάρχης ήταν τόσο κάθετος που απάντησε θυμωμένα: «Ας είμαστε πραγματιστές. Ο ρόλος μας είναι επικουρικός. Μπορούμε εμείς να προλάβουμε το έγκλημα τη στιγμή μάλιστα που το κράτος δεν δίνει ούτε ευρώ για τις δομές της πρόνοιας;» αναρωτήθηκε. Αμέσως μετά τόνισε ότι η νομαρχία έδωσε απασχόληση σε πρώην φυλακισμένους. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους υποδειγματική, αλλά ανέφερε ότι η νομαρχία δεν μπορεί να τους βοηθήσει οικονομικά. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα συμπολίτη ο οποίος, αφού εξέτισε την ποινή που του είχε επιβληθεί λόγω χρεών τώρα ουσιαστικά ζει με την υποστήριξη των υπαλλήλων της νομαρχίας.Ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε τη συζήτηση άνευ αντικειμένου: «Η αθλιότητα της κατάστασης στις φυλακές συμπυκνώνει την αθλιότητα της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν είναι το ζήτημα αν η φυλακή θα μεταφερθεί από τη μία γειτονιά στην άλλη. Μου μοιάζει λίγο συζήτηση άνευ αντικειμένου. Κανείς υπεύθυνος δεν κάνει βήμα για την αναδιάρθρωση του συστήματος. Γιατί η αθλιότητα των Ιωαννίνων υπάρχει και σε πολλές άλλες φυλακές της χώρας».

Η λύση
Το πρόβλημα είναι δισεπίλυτο και πολύ πιο πολύπλοκο σε σχέση με όσα αποφάσισε χθες το νομαρχιακό συμβούλιο. Να στείλει δηλαδή τέσσερις συμβούλους: τον Γιώργο Παπατσίμπα (ήταν και ο βασικός εισηγητής του θέματος) τη Μαργαρίτα Κιτσανού το Χρήστο Μαντά και τον Χρήστο Μεντή (ο οποίος πιστεύει ότι όσο τα μέτρα της κυβέρνησης θα σκληραίνουν, τόσο οι φυλακισμένοι θα αυξάνονται!) για να δούνε πώς μπορούν να βοηθήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η φυλακή χρειάζεται κρεβάτια γιατί οι κρατούμενοι κοιμούνται στρωματσάδα! Αλλά και να βρεθούν κρεβάτια, δεν υπάρχει χώρος να μπουν. Οι συνθήκες προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο Σταυράκι. Ένα κανονικό αδιέξοδο με λίγα λόγια και ενώ ακόμη και η συζήτηση για δομές σε ένα κράτος με τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα καθίσταται όλο και δυσχερέστερη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...